Ministrul desemnat pentru Finanţe, Daniel Chiţoiu, şi-a propus să crească nivelul veniturilor bugetare până la 38-40% din PIB în 2016, de la 32% în prezent, prin reducerea taxelor, care să diminueze povara fiscală, şi o mai bună colectare, rezultată din restructurarea Fiscului, relateaza Mediafax.

"Avem în jur de 32% din PIB, în timp ce media UE e de 42-44%. Trebuie să luăm măsuri atât de natură administrativă, cât şi organizatorică (...) Sarcina fiscală din prezent, dacă ar fi plătită la termen şi în cuantumul legal, printr-o îmbunătăţire a colectării, poate să ne ducă la o colectare de 38-40%. Măsurile de reducere a fiscalităţii au rolul de a stimula încasările şi de a lărgi baza de impozitare", a spus Chiţoiu, la audierile de la comisiile reunite de buget - finanţe din Parlament.

El a amintit că în programul de guvernare se stipulează reducerea TVA de la 24% la 19% până în 2016 şi scăderea CAS cu 5 puncte procentuale de la angajator.

Chiţoiu crede că restructurarea şi reorganizarea ANAF, precum şi simplificarea procedurilor de declarare şi plată vor reprezenta soluţia pentru creşterea veniturilor bugetare, absolut necesară pentru continuarea ajustării fiscale.

"Instituţiile de colectare au fost atacate şi prezentate în mass-media că nu-şi fac treaba şi, mai mult decât atât, că sunt în complicitate cu cei care fac evaziune şi de aceea nu cresc veniturile la buget. Mi-aş dori ca ANAF la finele mandatului, cu excepţia localelor, să devină o instituţie performantă cum sunt celelalte din Europa, la nivelul celor din Franţa, |Germania sau Spania. Există în negociere un proiect de restructurare a ANAF împreună cu Banca Mondială, astfel încât să reuşim o colectare de 38-40% la nivelul anului 2016", a mai afirmat Chiţoiu.