'Cei doi piloni de bază din Sudul Europei, Spania şi Italia, care au adoptat multe reforme structurale şi acum plătesc preţul, nu se vor redresa înainte de 2014', a afirmat Christine Lagarde într-un interviu acordat postului 'France 2'.

Încercarea Franţei de a-şi reduce deficitul public sub 3% din PIB în acest an este 'extraordinar de ambiţioasă', a declarat oficialul FMI, cerând Europei să-şi pună în ordine finanţele publice.

'Aceasta pare să fie o ţintă extrem de ambiţioasă', a răspuns Lagarde când a fost întrebată cum apreciază obiectivul guvernului de la Paris de a reduce deficitul public sub 3% din PIB în acest an, pentru a-şi menţine credibilitate pe pieţele de obligaţiuni.

'Această cale trebuie urmată în mod colectiv de europeni. Franţa nu ar trebui să fie singură, nici Spania şi Grecia, nimeni nu trebuie să spună +este prea greu pentru mine, o iau mai lent+', susţine Christine Lagarde, adăugând: 'Ar fi mai bine dacă s-ar lucra împreună, mai bine să dureze mai mult decât să fie un marş forţat'.

Oficialul FMI a explicat că zona euro va fi în recesiune anul acesta. 'Efectul planurilor de austeritate asupra creşterii este mai puternic decât am anticipat în urmă cu trei-patru ani', a spus ea.

Christine Lagarde a apreciat că guvernele încă trebuie să-şi reducă deficitele şi datoriile, dar a sugerat că oficialităţile 'trebuie să adopte un ritm mai lent' pentru a evita să submineze perspectivele de creştere economică.