WikiLeaks a anunţat că va publica numai o parte a acestor date, al căror volum este comparat de New York Times cu acela al faimoaselor cablograme ale Departamentului de Stat sau cu dezvăluirile lui Edward Snowden despre operaţiunile de spionaj cibernetic realizat la scară globală de Agenţia de Securitate Naţională (NSA) a SUA, cu un potential efect devastator pentru CIA.

Dar unele dintre informaţiile prezentate acum de WikiLeaks par desprinse la prima vedere din filmele cu James Bond, ele arătând cum, cu ajutorul unor programe informatice, telefoane mobile şi televizoare pot fi transformate în microfoane prin comenzi de la distanţă. Spre exemplu programul 'Îngerul care plânge' ('Weeping Angel'), este, de fapt, un virus conceput special pentru televizoarele inteligente de la Samsung. Odată ce infectează aparatul, 'Îngerul care plânge' pune televizorul într-un mod 'off' fals şi înregistrează conversaţiile din apropiere, pe care le expediază pe internet către un server secret al CIA.

Totuşi, în manualul de utilizare pentru acest tip de televizor, compania Samsung avertizează că dispozitivul poate capta ordine externe care apoi pot ajunge în mod neautorizat în posesia unor terţi. Potrivit WikiLeaks, programul de asistenţă vocală 'Siri', instalat pe ultima generaţie de iPhone-uri ale companiei Apple, precum şi aplicaţia 'Alexa' a societăţii Amazon pot fi de asemenea infectate cu viruşi care transformă aceste gadgeturi în dispozitive de înregistrare ambientală.

Mai mult, site-ul coordonat de Julian Assange sustine că CIA a dezvoltat programe informatice cu ajutorul cărora poate pătrunde practic oriunde, inclusiv în sistemele de operare Windows, Mac OS X sau Linux, precum şi în cele pentru tablete şi telefoane, cum ar fi iOS sau Android. Aceeasi sursa mai notează că CIA a creat un grup special care să se ocupe de sistemul de operare creat de Apple, întrucât produsele acestei companii 'sunt foarte populare în rândul elitelor diplomatice, politice, sociale şi de afaceri', scrie agerpres.

Reacţionând după aceste dezvăluiri, compania Apple a anunţat că a reuşit să acopere majoritatea breşele de securitate exploatate de CIA, menţionând că ultima versiune a sistemului de operare iOS este securizată, în timp ce Samsung a spus că se va ocupa urgent de această problemă.