1. Se contureaza un Frexit?

"Intr-o perioada in care toata lumea vorbeste despre referendumul privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, multi ignora alte probleme care ameninta obiectivul comun, acela de cladire a unei Europe puternice", scriu cei doi  experti economici, prezentant cele mai recente tendinte ce caracterizeaza asa numitul "Index Frexit", vezi probabilitatea de a vedea Franta parasind UE.

Printre principalii factori care conditioneaza o asemenea eventuaitate, autorii materialului din Die Welt indica incapacitatea autoritatilor de la Paris de a opera reformele necesare si popularitatea in crestere a fortelor eurosceptice, precum Frontul national condus de Marine Le Pen.

Cotidianul german mentioneaza, de altfel, rezultatele unui ultim sondaj de opinie, conform caruia 74% dintre francezi cred ca Marine Le Pen ar accede in al doilea tur al prezidentialelor de anul viitor.

2. Imposibilitatea devaluarii monedei nationale

In opina analistilor germani, pentru a opera o relansare economica si pentru echilibrarea balantei sale de plati, Franta ar avea nevoie de o devaluare cu cel putin 10% a monedei nationale, ceea ce este imposibil in cazul euro, si de restructurarea pietei fortei de munca.

3. O datorie exorbitanta

Inaintea crizei financiare, datoriile au crescut simultan in Franta si Germania. Dar, de atunci, Berlinul a adoptat masuri care i-au permis sa-si reduca datoria, care a coborat sub pragul de 70% din PIB. Parisul nu a reusit, in schimb, sa-si controleze datoria in plin progres si care risca sa atinga 100% din productia ei economica.

Altfel spus, toti francezii ar trebui sa munceasca un an intreg "pe gratis", pentru ca statul sa-si poata rambursa datoria. Situatia e cu atat mai bizara, cu cat problema datoriei Frantei s-a agravat in contextul in care dobanda de politica monetara aplicata de Banca centrala europeana (BCE) este la cel mai mic nivel.

4. Rigiditatea pietei fortei de munca

Guvernul socialist incearca sa impuna adoptarea unei legislatii care sa permita flexibilizarea saptamanii de munca, in prezent de 35 de ore. Aceasta reforma a dclandat demonstratii violente in intreaga tara, paralizand traficul ferovicar, provocand o penurie de carburant si incitandu-i pe protestatari sa atace politia.

Cu toate acestea, in pofida tuturor dificultatilor generate, aproape 46% dintre francezi afirma ca sustin miscarea grevista, in conditiile in care piata fortei de munca are nevoie de reforme structurale.

"Cele 4000 de pagini ale Codului muncii reglementeaza o gramada de detalii, de la pauza la toaleta la dimensiunile ferestrelor din birouri. Este, de altfel, principalul motiv pentru care piata muncii este atat de rigida", sustin expertii, in opinia carora daca Franta si-a modela piata muncii dupa modelul german, ritmul ei de crestere s-ar dubla, de la 1 la 2%.

5. Erodarea bazei industriale

Franta continua sa ocupe un loc important printre cele sapte state puternic industrializate (G7). In termeni de performante economice, tara ocupa pozitia a sasea in clasamentul mondial. Comparativ cu Germania, ale carei produse sunt exportate pretutideni in lume, Franta detine o industrie mai putin avansata.