Potrivit nutriţionistului englez Glen Matten, prea mulţi specialişti din domeniul sănătăţii afirmă sus şi tare că nu este bine să bei cafea fiindcă face rău sănătăţii. Într-un articol publicat în ediţia britanică a Huffington Post, el arată că, după ce mulţi s-au temut de cafea, studii realizate în ultimii ani au demonstrat că ea face mai mult bine decât rău.


Cafeaua nu este însă recomandată tuturor. Se ştie, de exemplu, că femeile însărcinate trebuie să se abţină să bea pentru că trebuie să-şi reducă consumul de cafeină. Acelaşi lucru este valabil pentru cei care suferă de anxietate sau insomnie, au hipertensiune arterială sau osteoporoză. În schimb, la restul persoanelor, cafeaua are multe virtuţi, prea puţin cunoscute. Publicatia Huffington Post trece în revistă cinci motive pentru a bea cafea:

1. Reduce riscul de diabet de tip 2 - Studii recente au sugerat că, pe termen lung, consumul de cafea s-ar putea asocia cu un risc mai mic de diabet de tip 2 (diabet gras sau de maturitate, neinsulino-dependent). Acest tip de diabet este în creştere în toată lumea.

2. Contribuie la hidratarea corpului - Este fals să credem că băuturile, printre care cafeaua, au efect diuretic şi nu hidratează corpul. Fiecare ceaşcă de cafea băută contribuie la acoperirea nevoilor zilnice de hidratare.

3. Previne îmbătrânirea cerebrală - Numeroase studii au arătat cum consumul de cafea îmbunătăţeşte imunizarea faţă de bolile legate de degenerescenţa neuronilor, cum ar fi bolile Alzheimer sau Parkinson. 

4. Este un foarte bun antioxidant - Greşeala clasică este confuzia dintre cafea şi cafeină. Cafeaua este un produs natural cu calităţi antioxidante.

5. Este un protector al ficatului - Fiind un detoxifiant deosebit, cafeaua ajută la eliminarea toxinelor, contribuind astfel la scăderea riscului de boli de ficat, cum ar fi ciroza sau cancerul.