Suedezii stăpânesc un teritoriu imens și cu atracţii turistice de tot felul. Mari iubitori de sport și de natură, ei își invită adesea vizitatorii să se afunde în adâncul pădurilor, să se piardă pe câmpiile imense sau să se relaxeze pe malul numeroaselor lacuri. Obsedaţi de curăţenie și de protejarea naturii, acești scandinavi și-au imaginat un lux ca nicăieri în altă parte. În mijlocul unui peisaj de basm, departe de lumea stresată și stresantă, se găsesc adesea schituri din lemn, neconectate la energie electrică. Lumina vine de la lămpi cu kerosen, căldura de la lemnele din pădure, iar hrana de la fermele eco ale proprietarilor. Lacurile și pădurile din jur animă pasiunile turistice ale călătorilor, iar în jurul cabanelor sunt nelipsitele spa-uri, dar cu o tentă cu totul specială.

Turismul eco din ţările nordice atinge cele mai înalte standarde și poate satisface orice pretenţie sofisticată în materie de gusturi, deși neconvenţionalul se întâlnește la tot pasul. Suedia, o ţară imensă și puţin populată, deţine o reţea impresionantă de drumuri și atracţii turistice foarte bine dotate.

Sunt celebre traseul Sörmland, din jurul Stockholmului, un drum de 800 de km ce trece prin păduri, locuri istorice și cuprins de vederi panoramice superbe, dar și Poteca regală din nordul ţării, ce oferă priveliști spectacoloase prin munţii suedezi. Aceste trasee sunt pigmentate regulat de popasuri, restaurante, locuri de alimentare cu provizii culese din mijlocul naturii. Există un vechi obicei în Suedia, care permite oricărui turist să se avânte și să se instaleze sau să campeze oriunde crede de cuviinţă, dacă locul nu este împrejmuit și dacă nu provoacă daune proprietăţii. La foarte mare căutare sunt escapadele cu bicicleta, iar una dintre cele mai bune regiuni de explorat este Östergötland, provincie situată în sudul ţării, la est de marele lac Vättern.

Cu lumină de la lămpi

Aici, în Östergötland, s-a dezvoltat unul dintre cele mai speciale hoteluri eco din ţară, Urnatur. Situat în mijlocul unei păduri, Holaveden, la trei ore de mers din Stockholm și Malmö și la două de Götteborg, turistul este întâmpinat de așa-zisul „lux al simplităţii”. Hotelul este o înșiruire de schituri din lemn, acoperite cu iarbă, obicei specific nordului, unde energia electrică lipsește cu desăvârșire. Lumina vine de la lămpile cu kerosen, căldura de la sobe sau șeminee alimentate cu lemn, din pădure, iar apa curentă este încălzită de la panourile solare. Cu toate acestea, schitul oferă servicii de cazare profesioniste, saună, bazine cu apă, experienţe culinare noi și explorări prin împrejurimi, sau plimbări cu caiac-canoe. „Toate cabanele sunt încălzite cu lemne din pădurile noastre. Oaspeţii sunt încurajaţi să utilizeze apa încălzită prin panourile solare. Celulele de pe acoperiș produc puţină energie electrică, suficientă pentru pompa de căldură și becurile cu consum de la bucătărie. Hrana noastră se bazează pe ce oferă natura, în funcţie de momentul anului. Noi servim carne de miel din propria noastră fermă, pește și raci din lac, legume și verdeţuri din grădină, fructe, ciuperci și plante medicinale din pădure”, declară Ulrika Krynitz, unul din cei doi administratori ai hotelului. Aceasta spune că oaspeţii sunt bine veniţi să dea o mână de ajutor în cazul în care doresc, fie la fermă sau grădină, fie la activităţi legate de protecţia naturii. „Ne pot fi de folos la cosit, la construcţia de cuiburi pentru bufniţe, de platforme pentru șoimi. Vrem să le arătăm că pot combina la fel de bine tehnicile vechi cu tehnologiile moderne, astfel încât calitatea vieţii să crească”, mai spune Ulrika Krynitz.

 

Cel mai „primitiv” hotel

Pentru o simplitate și mai mare se poate alege eco-lodge-ul Kolarbyn, un loc situat la vest de Stockholm, la o oră de mers, și care are renumele de cel mai „primitiv” hotel din Suedia. Oaspeţii din lumea întreagă vin aici, într-o poiană de lângă lacul Skarsjon, pentru diverse activităţi în aer liber, cum ar fi observarea faunei sălbatice, drumeţii sau pescuit. Eco-lodge-ul Kolarbyn este format din 12 cabane rustice, fiecare având câte două paturi cu covoare de piele de oaie. Încălzirea se face cu lemne și, la fel ca în cazul Urnatur, nu există energie electrică. Lumina vine de la lumânări, iar liniștea din jur este adesea spartă de sunetul pădurii. Ideea de bază la  Kolarbyn este aceea de self-catering, ceea ce înseamnă că fiecare oaspete se va înhăma la o mulţime de activităţi, precum tăiatul lemnelor, căratul apei, culesul de fructe de pădure, reciclarea deșeurilor. Există o clădire de unde se pot ridica alimentele și prepararea lor este de cele mai multe ori la latitudinea vizitatorilor. Kolarbyn are o saună care plutește pe lac. Este încălzită cu lemne și are spaţiu pentru 10 persoane. Cei de la faţa locului spun că mai mult de 15 minute e absolut imposibil să stai și pentru cei curajoși experienţa poate continua cu o baie în lacul foarte rece. Crângurile din jur sunt pline de afine și ciuperci, acestea din urmă considerate de suedezi aurul pădurii. Traseele din jurul Kolarbyn-ului sunt ghidate, iar lacul Skarsjon poate oferi partide strașnice de pescuit biban. Un drum din România până în Suedia este anevoios, în lipsa unei legături directe. La Stockholm se ajunge doar cu escală și cele mai convenabile rute sunt prin Varșovia sau Viena. Cea mai bună posibilitate de a ajunge la hotelurile eco o reprezintă închirierea de mașini, serviciu disponibil în toate orașele Suediei, iar cele mai bune companii sunt Sixt, Hertz sau Avis. Drumurile sunt parcurse în condiţii de siguranţă și traficul nu dă dureri de cap.