Comparativ cu iunie 2015, preturile la titei s-au injumatatit, practic, o reducere care si-a spus cuvantul asupra economiei mondiale. In decembrie anul trecut, Fondul Monetar International a anticipat ca resursele energetice astfel ieftinite vor permite o crestere a PIB-ului global cu 0,7%.

Nu toate regiunile lumii au fost insa avantajate. Potrivit datelor BNEF, Statele Unite si tarile asiatice au realizat un profit de aproape 900 miliarde de dolari din vanzarile de aur negru, in timp ce Rusia si statele din Orientul Mijlociu au pierdut 218 si, respectiv, 357 miliarde de dolari.

SUA au avut de castigat pe fondul scaderii costurilor de transport si a celor de productie, venitul suplimentar fiind estimat de expertii BNEF la 180 de miliarde de dolari, desi sectorul energetic al SUA a avut, in ansamblul lui, de suferit. Pentru Europa, scaderea preturilor la petrol a fost o adevarata bucurie, beneficiul obtinut fiind de 300 de miliarde de dolari.

"Eu cred ca am intrat in epoca preturilor mici la petrol, atat pe termen mediu, cat si lung", considera Michael Libreht. "Avem un petrol ieftin, gaze naturale mai ieftine si o energie regenerabil mai ieftina. Traim intr-o perioada cand livrarile de resurse sunt nelimitate", a adaugat el.