Procurorul olandez a precizat ca se lucreaza la doua versiuni: lansarea unei rachete "sol-aer" si un atac intreprins de la bordul unui alt avion. Intr-un interviu acordat publicatiei germane Der Spiegel, Westerbeke a mentionat ca primele doua scenarii luate in considerare de anchetatori, un atentat terorist si, respectiv, un accident nefericit, au fost scoase din calcul.

"Nu suntem inca foarte convinsi ca dispune de tot materialul necesar sau, poate mai exista niste elemente suplimentare, mult mai specifice. Ceea ce avem in momentul de fata este, evident, insuficient, pentru a trage concluziile finale. Continuam sa tinem legatura cu SUA, pentru a obtine imagini din satelit", a precizat procurorul olandez.

"Daca parcurgi presa internationala, ai sentimentul ca totul este foarte clar, ca se stie ce s-a intamplat cu avionul si cine sunt vinovatii", a a adaguat Westerbeke. "Dar daca vrem cu adevarat ca vinovatii sa compara in fata justitei, avem nevoie de dovezi si ceva mai multe decat niste interceptari telefonice, filmutele postate pe internet sau fotografii de la locul prabusirii. De aceea, nu analizam o singura pista, ci mai multe", a spus omul legii.

Pe de alta parte, el a confirmat ca au fost gasite printre resturile avionului fragmente metalice. "Poate fi atat o schija de la o racheta Buk, dar si o bucatica din avion. Totul este analizat cu minutiozitate, dar inca nu avem rezultatele definitive. Am gasit, de asemenea, matori care s-au aflat in locul respectiv imediat dupa prabusire. Am descoperit o sumedenie de informatii pe internet, avem numeroase inregistrari telefonice facute de politia ucraineana. Multe dintre ele au ajuns deja pe Internet", a subliniat procurorul olandez.