"Rusia nu vrea sa fie doar respectata si luata in serios pentru ca detine 8000 de arme nucleare, dar insista ca trebuie sa posede drept de veto in toate problemele de politica mondiala", explica semnatarul articolului. "Este ceea ce incearca Rusia sa spuna in Siria, in general in Orientul Mijlociu, prin toate mijloacele si cu o cruzime care a speriat Occidentul", crede autorul materialului.

In opinia lui, razboiul rece, cel putin in a doua lui etapa, dupa Berlin si criza cubaneza, dar cu formula lui despre echilibrul strategic a fost mai bun decat reputatia lui. "Ea definea o lume globala, nucleara si bipolara, deschisa tratatelor si supusa unor norme de comunicare. Trecand prin crize si masurandu-si fortele, partile beligerante incepeau sa inteleaga unde se poate actiona si unde trebuia sa te opresti". Cu exceptia Afganistanului, care a devenit o infrangere morala si militara a Kremlinului, sustine comentatorul Die Welt.

"Trump va aduce lumii si mai multa instabilitate decat predecesorii lui. Pentru ca Trump este superficial si naiv din punct de vedere politic, refuzand, in acelasi timp, sa accepte concluziile a 16 servicii speciale", continua jurnalistul. "Dupa ce timp de 70 de ani au stabilizat sistemul pe ambele maluri ale Atlanticului, Statele Unite vor deveni, sub conducerea lui Trump si daca declaratiile lui vor prinde viata, centrul problemei. Astazi, la moda sunt conflictele din spatiul digitalsi razboaiele hibride, nu exista stabilitate, echilbru de forte sau hegemonie", continua semnatarul articolului. 

In ceea ce priveste China, ea investeste in masiv in flota ei militara, exprima pretentii teritoriale in Marea Chinei de Sus si in Marea Chinei de Est, construieste portavioane si insule artificiale pe care le transforma in baze militare, cerand respect din partea vecinilor mai apropiati sau mai indepartati. Beijing vrea inapoi ceea ce a pierdut de-a lungul secolelor", constata autorul.

"In momente de cumpana, asa cum este cel de acum, stabilitatea devine pentru toi, inclusiv pentru Germania, o conditia a supravietuirii", concluzioneaza Die Welt.