La numai cateva ore dupa ce presedintele Petro Porosenko ceruse demisia premierului, pe fondul presiunilor exercitate in acest sens de Occident, in opinia caruia premierul a esuat in lupta guvernului impotriva marii coruptii, "zeci de deputati din randul partidelor legate de influenti oligarhi precum Rinat Ahmetov, Igor Kolomoiski si Viktor Pinciuk, au parasit brusc sala de sedinte a parlamentului. Ei nu doreau sa voteze impotriva cabinetului", explica publicatia citata. 

Imediat, Mustafa Naiem, un cunoscut reformator, s-a repezit pe Twitter, pentru a avertiza ca a avut loc "un complot de culise si ca votul de neincredere a esuat". Ceea ce s-a si intamplat.

"Oligarhia ucraineana, curupta, a putut, astfel, sa sarbatoreasca o noua si rasunatoare victorie asupra fortelor reformatoare ale Ucrainei", completeaza Foreing Policy. "Pentru foarte multi din elita oliharhica un premier nou ar fi putut insemna o schimbare totala a guvernului si, posibil, relansarea mult-amanatelor reforme, considerate un pericol real la adresa intereselor lor financiare", precizeaza publicatia mentionata.

Autorul articolului afirma, in context, ca ar fi o naivitate sa incerci sa gasesti in Ucraina o diferenta, pe linie de partid, intre hoti si reformatori. Ultimele anchete jurnalistice si scandaluri au descoperit ceea ce majoritatea oamenilor stiu de foarte mult timp: focarele coruptiei exista in aproape fiecare partid.

Spre exemplu, exista o alianta, care apara ineresele oamenilor de afaceri corupti din sectorul energic, intre mediile politice si de afaceri care au legatura cu fostul presedinte Ianukovici, cu actualul sef al statului, Porosenko si premierul Iatseniuk. "Mai sunt, totusi, metode cu ajutorul carora Occidentul ar putea preveni un colaps de amploare al Ucrainei", sustine Foreing Policy.

In primul rand, Occidentul trebuie sa lupte din rasputeri pentru reformatori inca ramasi in picioare: personaje influente precum ministrul de finante, Natalia Iaresko sau luptatorii impotriva coruptie, precum Naiem si Serghei Lescenko, nu au inca mainile legate si, prin urmare, exista sansa ca dezvoltarea tarii sa continue, estimeaza autorul materialului.

In al doilea rand, Occidentul nu trebuie sa se lasa inselat de spectacolul ieftin pus in scena de actuala putere. Criticandu-l public pe premierul Iatseniuk si inlaturandu-l pe procurorul general Viktor Shokin, elitele spera sa detensioneze atmosfera si sa convinga opinia publica din Ucraina si din strainatate, ca are loc o "curatare a scenei politice".

"Demiterea acestor functionari este egala cu zero, daca nu este insotita de o urmarire penala si, ulterior, de reforme profunde. In caz contrar, sistemul va renaste, pur si simplu, iar sperantele ultimei revolutii ucrainene vor fi tradate", concluzioneaza Foreing Policy.