Cand vorbim despre politica externa a Statelor Unite, se constata o deosebire intre ceea ce vrea presedintele tarii si ceea ce reprezinta, de fapt, politica externa americana. O deosebire care, explica istoricul francez, este legata in primul rand de rolul Congresului.

"Spre exemplu, Congresul poate declara razboi. Iar dupa sase luni de presedintie Trump, Congresul SUA si-a consolidat importanta si a preluat o parte din puterea liderului de la Casa Alba in domeniul politicii externe", considera analistul.

Un prim exemplu: daca presedintele decide sa anuleze sanctiunile impuse impotriva unei tari, nu conteaza care, Congresul se poate opune in termen de 30 de zile. Alt exemplu: Congresul poate hotari extinderea unor sanctiuni fara a consulta punctul de vedere al presedintelui, asa cum, recent, a fost cazul Rusiei.

Poate face Trump ceva pentru a schimba situatia? Ar putea, dar ar fi inutil, pentru ca orice manevra, fie si un drept de veto, poate fi anulat de Congresul unde majoritatea apartine republicanilor, care resping din principiu orice eventuala apropiere de Rusia.