De aproape 27 de ani, firma VEK din Minsk, o societate privata, produce monstrii - pasari uriase, animale salbatice si stramosii lor giganti - pe care le exporta pretutindenti in lume. La un recent concurs international, VEK a obtinut marele premiu "Poneiul de aur", un fel de Oscar in industria de disvertisment. 

Jucariile realizate de firma din Minsk nu sunt ieftine, dar sunt apreciate. Materialele necesare pentru confectionarea lor sunt aduse, in mare parte, din Europa, Rusia si China. "Pielea" dinozaurilor este facuta din silicon american, iar stratul protector detine toate certificatele de calitate si securitate posibile si imposibile.

"Aducem din toata lumea, dar numai ceea ce este verificat, de calitate si foarte sigur. Am invatat din proprie experienta ca zgarcitul plateste de doua ori mai mult", spune Andrei Davydovski, inginerul sef al firmei VEK. "Materia prima sau tehnologiile sunt perfect cunoscute peste tot in lume, se regasesc pe toate site-urile, nu e nimic secret. Secretul nostru consta in solutiile ingineresti gasite de noi, in documentatia elaborata de noi. Iar arma noastra secreta sunt oamenii, specialistii nostri", a adaugat, la randul sau, Serghei Kokareko, director de productie.

In halele inchiriate la Minsk si in orasul Dzerjink, situat in apropiere de capitala belarusa, periodic sunt executate comenzi unice - recent a plecat spre Inia un elefant de opt metri, acoperit cu zeci de mii de cristale "Svarowski" si capabil sa se deplaseze, pastrandu-si echilibrul, pe o bicicleta mica.

"Sa faci asa ceva intr-un singur exemplar este destul de scump in India sau America. Partea de inginerie costa mult. Prefera sa apeleze la altii pentru astfel de realizari. Oferte au si chinezii, dar produsele lor se defecteaza destul de repede, daca jucariile sunt exploatate in mod dinamic. Ale noastre sunt de calitate si solide", a asigurat inginerul sef.

In plus, dinozaurii belarusi "au viata", adica se misca si "vorbesc" concomitent, clipesc si gesticuleaza asa cum numai monstrii din desene animate sunt in stare sa faca. Acum, VEK lureaza la o serie de decoratii si animale pentru diferite tari din America Latina, Africa, dar si pentru Las Vegas si Hollywood.