La cei 61 de ani ai sai, Aliko Dangote are o avere estimata la peste 11 miliarde de dolari. Imperiul sau, cel mai puternic de pe continent, dispune de uzine si unitati industriale in 18 tari, cu activitati in trei domenii principale: zahar, faina si, in primul rand, ciment.

Ultimul proiect angajat vizeaza constructia unei mega-rafinariide petrol in noul complex industrial de la Kekki, la periferia Lagosului. Prevazuta sa fie data in functiune in 2018, intreprinderea va avea o capacitate de 650.000 de barili si pe si va permite Nigeriei, primul producator african de titei, sa renunte la produsele rafinate.

Langa rafinarie, Dangote intentioneaza sa ridice o importanta fabrica de ingrasaminte chimite. "Cu aceasta rafinarie, Dangote va pune mana pe jumatate din piata de carburanti a Nigeriei. Proiectele sale reprezinta un semnal pozitiv pentru intreg continentul", spune Lamido Sanusi, fot guvernator al Bancii centrale a Nigeriei, devenit emir la Kano si unul dintre apropiatii omului de afaceri. Impreuna, ei si-au propus sa dezvolte nordul Nigeriei, musulman si mult mai sarac decat sudul.

Posesor al cele mai mari plantatii din tara, Dangote a inaugurat in urma cu cateva luni o uzina de prelucrare a rosiilor, proiect care are drept obiectiv inlocuirea importurilor chineze si reluarea modelului pentru alte culturi. Mai la sud, la Kaduna, miliardarul spera sa preia controlul asupra companiei Peugeot Nigeria, singurul constructor auto din Africa subsahariana.

Pentru a-si duce la indeplinire planurile, acest om discret, care a studiat la prestigioasa Universitate Al-Azhar din Cairo, nu tine cont de mijloace. "Este precum un rinocer batran: nu-i place sa imparta teritoriul cu altii. Este dispus la orice pentru eliminarea concurentei", afirma un diplomat. Piata cimentului este principalul camp de lupta. "Aurul gri", care constituie aproape 85% din activitatile sale, i-a adus in 2015 in jur de 3 miliarde de dolari.

In Nigeria, cea mai mare piata africana, cu peste 20 de milioane de tone, Dangote controleaza aproximativ 60% din vanzarile de ciment, fata de 40% ale rivalului francez Lafarge (inainte de fuziunea cu Holcim).

Potrivit analistilor, miliardarul gestioneaza afacerilor intr-o maniera patriarhala: ia deciziile dar impreuna cu fratele sau, Sani. Nu are secretar, atasat de presa si nu-i place sa stea de vorba cu jurnalistii. "Pentru el, banul este emblema reusitei", spun specialistii. Tata a trei fete si aflat la a doua casnicie, Dangote s-a lasat, intr-un final, convins sa cumpere un avion privat, pentru deplasarile sale de lucru, si un iaht, unde isi primeste clientii. 

Dar sediul grupului sau se afla intr-o cladire veche, lipsita de farmec. Biroul sau, extrem de auster, este decorat cu o singura fotografie a uneia dintre uzinele de ciment si o etajera pentru trofee. In schimb, el si-a construit la Abuja, capitala nigeriana, o vila luxoasa, estimata la circa 30 de milioane de dolari.