'Dona Letizia i-a deschis spiritul lui Don Felipe', declara un membru al familiei sale biografului britanic Andrew Morton.

Letizia era divorțată când l-a întâlnit pe Felipe, moștenitorul coroanei și prinț de Asturias, în 2002. 'Inteligentă, cultivată, ambițioasă, politicoasă, femeie cu nervi de oțel' — asa o caracterizau, la acea data, colegii ei. Relația dintre Felipe si Letizia a început în primăvara lui 2003, fiind ținută secretă până la anunțul oficial al logodnei, în luna noiembrie a aceluiași an.

Observată îndeaproape de presa mondenă, Letizia a reușit cu greu să ajunga la inimile spaniolilor, care îi reproșează că este prea distantă, prea impasibilă. Unii nu s-au impacat nici acum cu ideea că o 'femeie din popor' se bucură de dragostea prințului.

Cu toate astea, opinia publică a fost alături de ea când i-a murit sora, Erika, de 31 de ani, care, se pare, ca s-a sinucis. La ieșirea de la slujba de înmormântare, Letizia, însărcinată atunci, în lacrimi, la brațul lui Felipe, a mulțumit tuturor celor care s-au întristat la moartea 'surioarei' ei.

'Trebuie să fie foarte atentă, pentru ca are impresia că tot ceea ce face, chiar și cele mai mărunte lucruri, este subiect de critică. De aceea nu este relaxată și se vede', estimeaza Jose Apezarena, autorul unei cărți despre cuplul regal.

'Oamenii care o întâlnesc sunt însă încântați de ea', afirmă Cote Villar de la cotidianul El Mundo. Este mereu în pas cu moda și abordeaza cu aceeași firesc rochii de seară create de designeri spanioli sau pantaloni jeans la ieșirile private si concerte de rock.

Cuplul regal are două fetițe, Leonor (născută în octombrie 2005), noua prințesă de Asturias, și Sofia (aprilie 2007), iar familia trăiește discret într-o reședință din parcul palatului Zarzuela.