„Nimeni nu trebuie sa fie autorizat sa creeze haos in regiune si, implicit, in intreaga lume, din egoism”, declara recent noul lider chinez, Xi Jinping. O afirmatie neobisnuita pentru un presedinte, adept al formularilor elegante, mai ales destinate unui vechi aliat. Pentru ca prima luare de pozitie a liderului chinez privind criza coreana s-a adresat, inainte de toate, tanarului Kim Jong-un, chiar daca numele lui nu a fost rostit.

Cuvintele lui Xi Jinping, estimeaza publicatia Le Point, denota o stare acuta de enervare, dar si neputinta Chinei in fata actiunilor micului frate comunist, extrem de agitat. Pentru moment, China este marele perdant al acestei crize, care zguduie liniile geopolitice in Asia de Nord-Est.

Cascada de amenintari declansata de fiul lui Kim Jong-il incepand din ianuarie, intarita de testul nuclear din 12 februrie, vine in interesele strategie ale Beijingului: de a slabi prezenta militara americana in regiunea Asia-Pacific. Dar Statele Unite au profitat de tensiunea izbucnita in Peninsula coreana pentru a orchestra o intoarcere spectaculoasa a fortelor lor militare in zona. „Aceasta criza legitimizeaza prezenta americana in regiune. Ea pune, practic, China la zid”, a estimat analistul Antoine Bondaz, de la Sciences Po si director al Directiei generale de armament din Franta.

Demonstratia de forta a SUA are un dublu efect. Pe termen scurt, ea obliga Beijingul sa-si intensifice eforturile de a readuce pe calea cea buna pe aliatul sau nord-corean. In caz contrar, China va asista cum prezenta militara americana va spori in regiune. Pe termen mediu, Washingtonul trimite un semnal puternic tuturor statelor din Asia-Pacific, ingrijorate de evolutia fulminanta a Chinei: America este aici pentru a ramane o perioada lunga de timp. Un semnal destinat in special Japoniei si Coreei de Sud. Este, de asemenea, si un semnal pentru China, dar de alta natura, de descurajare. Decizia sefului Pentagonului, Chuck Hagel, de a instala in Alaska alte 15 sisteme de antirachete a fost justificata oficial de amenintarea nord-coreana. Dar in culise, strategii de la Casa Alba se gandesc si la pericolul pe care-l reprezinta rachetele intercontinentale ale Chinei.