"Nu am fi avut acest succes magnific fără deciziile luate de Jaroslaw Kaczynski", a declarat ea imediat după publicarea estimărilor ce acordau partidului său majoritatea absolută.

Fiică de miner, diplomată în etnografie a Universităţii Jagellonă din Cracovia, ea s-a lansat în politică fiind aleasă primar al orăşelului Brzeszcze din sudul Poloniei. Este deputat PiS din 2005 şi vicepreşedinte al partidului. În parlament, dna Szydlo a apărat poziţiile conservatoare ale PiS, apropiate de cele ale episcopatului, pe teme precum avortul, fertilizarea in vitro şi Convenţia Consiliului Europei privind lupta împotriva violenţei faţă de femei.

Împărtăşind sentimentele majorităţii polonezilor, care se opun primirii refugiaţilor din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, ea a criticat abordarea Bruxellesului, într-o dezbatere televizată cu dna Kopacz.

"Soluţia pe care ne-a propus-o Uniunea Europeană (de repartizare) este proastă şi, mai presus de toate, nu este o soluţie de comun acord", a criticat ea. "Astăzi, polonezii sunt în primul rând preocupaţi de siguranţa lor", a subliniat ea, înainte de a recomanda "un ajutor umanitar şi financiar" pentru ţările unde se află potenţialii refugiaţi.