Zilele trecute, luand cuvantul in dechiderea Congresului Partidului comunit, presedintele Jinping a reafirmat importanta continuarii campaniei anti-coruptie initiata in 2012. Este vorba de cea mai "mare amenintare", a continuat seful statului, promitand sa introduca o noua lege pentru inlocuirea actualului sistem de detinere de secrete si informatii extrajudiciare, botezat shuanggui. 

O campanie fara precedent care, de la lansare, a prins in "plasele" ei 1,34 de cadre si peste 250 de oficiali de nivel inalt. Asa s-a intamplat ca "victime colaterale" sa cada ceasurile elvetiene, oferite, de foarte multe ori, drept mita.

"Xi Jinping este stapanit de o teama profunda ca partidul se va distruge din cauza coruptiei membrilor lui si, prin urmare, a decis sa actioneza fara mila", a comentat Willy Lam, expert in politicile chineze la Universitatea din Hongkong. El a spart un tabu impunand condamnarea la inchisoare pe viata a responsabilului cu aparatul de securitate, Zhou Yongkang, fost membru al comitetului permanent al BIroului politic, cel mai puternic organism al statului.

"In acelasi timp, el s-a folosit de aceasta companie pentru a-si invinge rivalii politici", a continuat Lam. Au fost indepartati, unul cate unul, Ling Jihua, un fidel al predecesorului Hu Jintao, Bo Xilai, seful provinciei Chongqing, considerat o stea in plina ascensiune a partidului, arestat in iulie si considerat drept un potential candidat la presedintie pentru 2022.

Or, aceasta campanie este opera unui singur om: Wang Qishan, care conduce incepand din 2012 Comitetul central pentru Inspectia disciplinara, instanta insarcinata cu lupta impotriva curuptiei. "El este considerat numarul doi al regimului si beneficiaza de o vasta autonomie", spune Willy Lam. Cei doi se cunosc din perioada Revolutiei culturale, cand au fost exilati in acelasi sat, Shaanxi.

Inainte de a prelua actuala functie, acest licentiat in istorie a pus bazele unei vaste ofensive anti-saracie, initiata la mijlocul anilor 1980. Apoi, el a condus mai multe bani, printre care China Construction Bank, institutie care a gestionat consecintele crizei financiare asiatice din 1997. In 2003, el a preluat conducerea orasului Beijing, ocupandu-se inclusiv de epidemia SRAS, soldata cu 190 de morti in capitala, dar si de pregatirile pentru Jocurile olimpice din 2008.

An in care el a devenit, de altfel, vicepremier, misiunea lui fiind aceea de a proteja China de efectele recesiunii din 2008. "Aceste roluri i-au faurit reputatia de pompier sef, gata oricand sa sara in ajutor in caz de criza", noteaza cotidianul elvetian Le Temps. Ele i-au oferit, de asemenea, o importanta expertiza in domeniul economic. "Wang Qichan continua sa joace un rol insemnat in calitate de consilier financiar al presedintelui", subliniaza Lam.