In plus, o mare contributie in reglementarea conflictului a avut-o presedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev,dar si seful Statului Major al armatei turce, Hulusi Akar.

Hurriyet scrie ca, la sfarsitul lunii aprilie, Akar l-a anuntat pe presedintele Recep Tayyip Erdogan, ca a gasit o cale de rezolvare a crizei din relatiile cu Rusia. El i-a vorbit lui Erdogan despre Chaglar, care are o afacere cu textile in Daghestan, iar in anii 1990 a ocupat o functie ministeriala in guvernul fostului presedinte Demirel.

Chaglar il cunoaste pe seful Daghestanului, Ramazan Abdulatipov, care poate lua legatura cu Vladimir Putin prin intermediul consilierului acestuia, Iuri Ushakov.

Liderul turc a fost de acord ca omul de afaceri Chaglar sa intre in contact cu Ushakov. In acest context, s-a trecut la redactarea scrisorii lui Erdogan catre Putin, document redactat in cateva variante, la inceputul lunii mai si inceputul lunii iunie.

Scrisoarea cu scuze pentru doborarea avionului rus de lupta a ajuns la Kremin in 27 iunie, dupa care tensiunea dintre cele doua tari a inceput, treptat, sa scada din intensitate.

Pentru publicatia franceza La Croix, intalnirea din 9 august dintre Putin si Erdogan ii va oferi liderului rus nu numai posibilitatea de a intoarce pagina crizei dintre Rusia si Turcia, dar si sa foloseasca Ankara in confruntarea lui cu europenii si americanii.