"Administratia americana a presedintelui Barack Obama este dezamagita de politica promovata de Erdogan, in special de actiunile acestuia la adresa mass-media", scrie Financial TImes. Dar SUA continua sa depinda de Ankara: "Turcia este una dintre cele trei tari nearabe din Orientul Mijlociu si membru NATO, cu o bogata experienta in a tine Rusia la distanta. Ankara este, de asemenea, foarte importanta in lupta impotriva organizatiei teroriste Statul Islamic, mai ales dupa ce a permis bombardierelor americane sa foloseasca baza Incirlik pentru misiuni in Irak si Siria", continua publicatia citata.

In acest context, tantativa de puci militar din Turcia devine un "important test" pentru SUA si partenerii lor europeni din Alianta Nord-Atlantica. Toate trebuie sa inteleaga acum daca vor inlaturarea de la putere a unui guvern ales democratic, dar care promoveaza o politica aparte, a explicat pentru FT expertul american Nick Heras.

Venind in completare, analistul rus Serghei Markov a amintit, printre altele, ca ministerul turc al justitiei l-a indicat pe clericul Fethullah Gulen, stabilit in SUA, de organizarea tentativei de lovitura de stat. "De mai multi ani, Gulen beneficfiaza de protectia serviciilor speciale americane", a aratat expertul rus. Pe de alta pate, "Washingtonului nu i-a placut, se pare, faptul ca, in ultimele doua saptamani, Erdogan, uitand de recentele neintelegeri, si-a schimbat brusc atitudinea fata de Rusia".

Intrand pe taramul speculatiilor, Markov a constatat ca oficialii de la Casa Alba nu s-au grabit sa-si "exprime ingrjorarea fata de situatia creata in Tusiei. Tarziu, cand lucrurile se limpezisera, oarecum, Washington a anuntat ca tentativa a estuat. De fapt, americanii au asteptat ca militarii sa invinga si sa preia puterea", crede analistul rus.Mai mult, "presa de peste Ocean a fost cea care a raspandit tot felul de zvonuri, inclusiv ca Erdogan ar fi cerut azil politic in Germania, apoi in Marea Britanie, dar a fost refuzat".

"Washington a fost evident derajat de recenta declaratie a autoritatilor de la Ankara privind pregatirile in vederea reluarii relatiilor pasnice cu Siria. Asta inseamna ca Bashar Al Assad este acum o prioritate politica pentru Turcia. Acest lucru modfiica vectorul geopolitic, de unde si tentativa esuata a CIA. Problema este ca influenta Washingtonului in Orientul Mijlociu a scazut, acum, considerabil", a apreciat, la randul sau, analistul american William Engdalh.

In alta ordine de idei, cotidianul britanic The Guardian nota, printre altele, ca "ironie sau nu, dar zilele trecute Erdogan tocmai a semnat un proiect de lege care ofera militarilor imunitate juridica, in cazul participarii lor la operatiuni de asigurare a securitatii interne. Documentul a fost interpretat drept o imbunatatire a relatiilor dintre guvern si armata, cu rol cheie in actiunile din teritoriile kurde".

In acelasi timp insa, sefii militari ai tarii nu au inteles "cotidura" din politica externa a statului - ameliorarea raporturilor cu Rusia si Isarael, demersurile de normalizare a dialogului cu Damascul. Totodata, detestat de o parte a armatei, Erdogan a decapitat, practic, fortele militare. Ca urmare a acestor actiuni ale sefului statului, "influenta armatei in Turcia s-a diminuat substantial", au adaugat analistii occidentali.