Gessen aminteste ca Rusia a experimentat democratia in doua randuri: cateva luni din 1917 si pe parcursul anilor 1990, dar a esuat in ambele cazuri. In opinia celor mai multi rusi, democratia reprezinta puterea majoritarii si este asociata cu ingrozitor de greoaie proceduri birocratice. Televiziunile din Rusia descriu sistemele democratice occidentale drept necinstite si perdante.

"Opinia publica rusa nu a avut timp sa-si clarifice aceasta chestiune, sa inteleaga in profunzime ce inseamna, de fapt, democratia", este de parere autorul articolului. Iata de ce, sustine el, nu este de mirare ca "societatea continua si azi sa se intrebe daca trebuie ca puterea sa fie luata din mainile presedintelui si, in locul lui, creat un parlament puternic sau daca problemele Rusiei se ascund in textul Constitutiei sau cauza lor este omul care a acaparat cea mai inalta si mai puternica functie in stat?"

"Actuala Lege fundamentala a Rusiei a fost scrisa in graba, in spatele usilor inchise, in 1993, dupa ce presedintele de atunci, Boris Eltin, a inabusit in sange revolta parlamentului", aminteste Gessen. Cum faci insa ca o noua Constitutie sa devina mai reprezentativa, se intreaba jurnalsitul? "Cine si cum va conduce tara pana cand va fi luata o astfel de hotarare? Chiar daca Legea fundamentala ramane neschimbata, actuala legislatie privind alegerile, precum si institutiile care asigura aplicarea si respectarea ei nu se potriveste pentru formarea unui guvern democratic. O perioada de tranzitie devine, in acest caz, inevitabila si, in mod la fel de inevitabil, ea va fi extrem de periculoasa", crede semnatarul materialului.

Este de la sine inteles ca misiunea de reformare si de vindecare a Rusiei este aproape imposibil de indeplinit pentru politicienii rusi, cateva sute la numar, printre care fostul campion de sah, Garry Kasparov, sau fostul oligarh, MIhail Hodorkovski, stabiliti acum in strainatate pentru ca nu mai sunt doriti in tara lor. E adevarat, una dintre revolutiile ruse, cea realizata de bolsevici in urma cu 99 de ani, a fost planificata si, partial, executata de exilatii acelor vremuri. Ulterior, toate tentativele de a darama regimul sovietic au esuat lamentabil. "Se va incumeta oare actuala diaspora" sa ia taurul de coarne?