"Noi ne-am opus sindicalizării certificatelor verzi de la care sunt exceptaţi marii consumatori. Uniunea Europeană a spus clar că, dacă respectivul stat şi-a atins ţinta de regenerabile sau este pe cale să-şi atingă ţinta, acel stat membru poate să reducă subvenţia pentru producătorii de energie verde. România şi-a atins deja ţinta de energie regenerabilă", a spus Năstase.

Marii consumatori de energie trebuie exceptaţi de la plata unei părţi a certificatelor verzi de la 1 ianuarie 2015, aşa cum se specifică în legislaţia românească şi în cea europeană, a mai declarat el, anterior, în cadrul aceluiaşi eveniment. "Nu există nicio bază legală să se ia în calcul altă dată de aplicare decât 1 ianuarie 2015. Legea este foarte clară, iar ea trebuie aplicată. Este vorba de HG 495/2014 şi de directiva europeană din octombrie 2014, potrivit cărora excepţia se aplică la cota anuală", a precizat Năstase.

La mijlocul lunii ianuarie, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat că marii consumatori de energie vor fi scutiţi de la plata unei părţi a certificatelor verzi numai după ce le-au fost emise acordurile de exceptare, nu începând cu 1 ianuarie 2015. "Şi noi suntem confuzi de poziţia ANRE. Nu există asemenea termene în lege. Noi am depus dosarul din 2014, iar procesarea administrativă a dosarelor nu are nimic de-a face cu acest lucru. ANRE nu poate spune ceva ce nu are legătură cu realitatea şi cu legalitatea", a adăugat Năstase.

Alro Slatina este cel mai mare consumator de energie din ţară (circa 3 TWh anual) şi este exceptată de la plata a 85% din certificatele verzi.

Potrivit ANRE, legislaţia din domeniu precizează că "exceptarea [...] se aplică la cota obligatorie de achiziţie de certificate verzi care se aplică furnizorilor de energie, comunicată de ANRE, începând cu anul în care a fost obţinut acordul de exceptare', fără a fi indicată o dată precisă de la care aceste acorduri intră în aplicabilitate. În plus, cel care a adoptat norma civilă este competent să facă şi interpretarea ei oficială, scrie agerpres.