Situatia din Ucraina va afecta major economia rusa, conjunctura care poate juca in favoarea chinezilor. „Dupa retragerea investitiilor straine in Rusia s-a instalat un vacuum, care trebuie umplut. Ca atare, Rusia va avea, mai mult ca niciodata, nevoie de bani straini”, scrie, intr-un comentariu pe aceasta tema People’s Daily, organ oficial de presa al conducerii de la Beijing.

„Mana de lucru chineza, ieftina si calificata, si bogatele resurse naturale ale Rusiei - de asta au nevoie cele doua parti. Comparativ cu relatiile tot mai nebuloase dintre Rusia si Ucraina, cele dintre Beijing si Moscova devin, cu fiecare zi, tot mai stranse”, scrie publicatia citata. In plus, China va avea de castigat de pe urma unei eventuale dezintegrari a industriei ucrainene.

„Candva, Ucraina a fost una dintre cele mai importante platforme industriale si militare a URSS. Dupa destramarea blocului societic, si-a cucerit un loc in structura mondiala a industriei de aparare. Dar daca tensiunile vor continua sau daca Ucraina se va indeparta de Rusia, apropiindu-se de Europa, domenii precum constructiile de avioane, de nave si alte intreprinderi tehnologice isi vor pierde din forta”, estimeaza ziarul mentionat. Ca atare, continua autorul articolului, citand punctul de vedere al analistilor chinezi, „industria de aparare a Chinei va dobandi un avantaj”.

Mai mult, daca in criza ucraineana lucrurile se vor deteriora aproape iremediabil, Moscova isi va indrepta exporturile de hidrocarburi catre spatiul asiatic, in special catre China, a carei securitate energetica va spori, astfel. „Iar situatia actuala poate permite realizarea acestui scop”, considera People’s Daily. Americanii se gandesc deja sa exporte gaze naturale in Europa, pentru a alunga Rusia de pe harta energetica a Batranului continent. Drept raspuns, Moscova va demara rapid constructia unor noi coridoare de transport, in primul rand in China, afirma Cotidianul poporului.

Potrivit estimarilor, datoria corporatista a Rusiei depaseste 650 de miliarde de dolari, iar zilele trecute, consilierul prezidential Sergei Glaziev a avertizat ca, in cazul unor sanctiuni, Moscova ar putea stopa platile la creditele acordate de bancile americane. Conform datelor bancii de investitii Nomura, datoria externa a Rusiei va ramane la nivelul de 34% din PIB, mult sub China si Singapore, cu 1.200 de miliarde de dolari si, respectiv, 812 miliarde.

„Datoria gigantilor petrolieri subordonati Kremlinului, Rosneft si Gazprom, nu trece de 90 de miliarde de dolari, iar patru banci de stat – Sberbank, VTB, VEB si Rosselhoz – au de restituit creditorilor straini imprumuturi de minim 60 de miliarde de dolari”, nota, recent, agentia Reuters.