Care sunt insa potentialii candidati? Cetatenii UE nu au de ce sa se planga: alegerile europene programate pentru mai 2014 se anunta mai mult decat interesante. Conform Tratatului de la Lisabona, presedintele Comisiei Europene trebuie sa urmeze linia politica a partidului care a castigat alegerile.

In momentul de fata, numai Aliata progresista a socialistilor si democratilor pare dispusa sa demareze o dezbatere legata de candidaturile la succesiunea lui Barroso. Principalul favorti este actualul speaker al Parlamentului European, Martin Schulz: cu o vasta experienta de munca in structurile UE, actiunile lui sunt rareori criticate. In plus, el este exponentul celui mai populat stat al UE.In fata lui Schulz, sansele altor pretendenti al sefia executivului european – comisarul Margot Wallstrom, fostul premier spaniol, Jose Luis Zapateroe si fostul sef al diplomatiei britanice, David Miliband – nu sunt prea convingatoare.

In ceea ce priveste Partidul Popular European, procesul de desemnari a unui candidat a intepenit intr-un punct mort. Barroso, care ocupa aceasta functie din 2004, poate fi propus pentru un al treilea mandat. In pofida influentei pe care o exercita in cercurile politice, imaginea lui si-a pierdut din stralucire din cauza crizei. Barroso este considerat unui dintre autorii politicii de austeritate aplicata in tarile europene si de aceea ii va fi greu sa-si atraga un numar suficient de alegatori, este de parere publicatia citata.

Iar comisarul european Viviane Redding a acumulat destula experienta pentru a deveni candidat. In ceea ce-l priveste pe premierul polonez Donald Tusk, el are la activ numeroase functii de conducere pe plan national. Al patrulea posibil pretentent la sefia Comisia Europene este Michel Barnier. Fost ministru de externe al Frantei, el se bucura de sustinerea Partidului Popular European, al carui vicepresedinte este. Dar, in calitate de comisar pentru piata interna, el se ocupa acum de reforma comisiei interbancare, considerata nedreapta fata de consumatori.

Chiar daca verzii si liberalii nu au prea mari sanse de victorie, ei oricum trebuie sa propuna un candidat. Misiunea celor doua partide este de a strange suficiente voturi pentru mentinerea numarului de europarlamentari. Prin urmare, in 2014 liberalii il vor prezenta, dupa toate probabilitatile, pe fostul premier belgian si unul dintre cele mai insemnate personalitati ale Parlamentului European, Guy Verhofstadt.