Desi lista candidatilor la succesiunea lui Jack Lew, ministrul de Finanţe al lui Barack Obama începând din 2013, este destul de lunga, două nume par să se detaşeze. Este vorba de Steven Mnuchin, 53 de ani, fost bancher la Goldman Sachs şi Jeb Hensarling, 59 de ani, ales conservator în Congresul SUA.

Printre posibilii pretendenti se numara, de asemenea, directorul general al banii JPMorgan, Jamie Dimon, 60 de ani, şi Jonathan Gray, 46 de ani, investitor în fondul specializat în imobiliare Blackstone. Cei doi au fost deja contactati de echipa de tranzitie a lui Trump, dar fara succes, se pare. Tot la capitolul candidati este trecut si numele industriaşului Daniel DiMicco, 66 de ani, fost director la Nucor Steel, susţinător al politicii ''American Made''.

''Aceste nume reprezintă un evantai de competenţe care reflectă profunzimea şi dimensiunea câmpului de acţiune al Trezoreriei în zilele noastre'', a comentat Robert Kimmitt, secretarul general adjunct al Trezoreriei în administraţia George W. Bush. Viitorul secretar al Trezoreriei va avea un rol important în susţinea proiectelor preşedintelui ales în domeniul economiei. Trump a evocat o reformă a legii de reglementare financiară Dodd Frank şi a făcut campanie in favoarea reducerii impozitelor pentru companii, în paralel cu promisiuni pentru investiţii masive în infrastructură şi readucerea în SUA a locurilor de muncă transferate în străinătate.

In acelasi timp, Trezoreria americana este în centrul luptei împotriva finanţării terorismului şi pentru aplicarea sancţiunilor împotriva Iranului şi Coreei de Nord. În sfârşit, şeful Trezoreriei poartă un dialog regulat cu China în cazul căreia Trump a promis un ton mai ferm. In opinia lui David Wessel, expert economic la Brookings Institution, după catastrofa financiară din 2008, este vital ca viitorul secretar al Trezoreriei "să aibă capacitatea de a gestiona o criză financiară, provocata fie de o derută în sectorul bancar sau de atac terorist cu implicaţii financiare".

Pe de alta parte insa, ţinând cont de personalitatea imprevizibilă a preşedintelui ales, candidatul ideal va trebui să dea dovadă de diplomaţie şi autoritate, mai ales in relatiile cu Congresului si avand in vedere ca proiectele lui Trump de reducere a impozitelor risca sa antreneze o creştere a deficitului şi datoriei, scrie agerpres.