Potrivit publicaţiei menţionate, în ultimele luni mai multe părţi şi-au manifestat interesul pentru această companie, însă având în vedere că marţea viitoare este termenul limită pentru depunerea de oferte există doi favoriţi clari: unul este fondul australian de infrastructură Macquarie, care s-a aliat cu operatorul slovac de gazoducte EU Stream, în spatele căruia se află grupul ceh EPH, iar cel de al doilea favorit este un consorţiu între grupul german de asigurări Allianz şi operatorul italian de gazoducute Snam, scrie agerpres.

În luna aprilie acestui an, directorul general de la Snam, Carlo Malacarne şi-a exprimat în mod public interesul pentru operatorul austriac."Austria este o piaţă de importanţă strategică pentru noi", a declarat Malacarne. Snam deţine deja 84,5% din acţiunile Trans-Austria-Gasleitung (TAG), iar după o eventuală preluare a Gas Connect Austria ar deveni cel mai mare operator de reţele de transport din Austria.

Cele două consorţii au reuşit să devanseze alte companii care şi-au manifestat interesul precum operatorul belgian Fluxys şi investitorul australian First State, care potrivit unor surse bine informate a depus o ofertă de 500 milioane de euro care a fost considerată insuficientă.

Potrivit WirtschaftsBlatt, preţul de vânzare pentru pachetului de 49% din acţiunile operatorului de transport de gaze Gas Connect Austria ar urma să se ridice la aproximativ 600 milioane de euro. Această tranzacţie este una prioritară pentru OMV deoarece va aduce lichiditatea de care are nevoie grupul austriac pentru a putea transforma în realitate proiectul schimbului de active cu Gazprom.

Însă suma exactă pe care o va primi OMV pentru pachetul de acţiuni la Gas Connect Austria depinde şi de redevenţele cerute de Autoritatea de reglementare E-Control pentru operararea şi extinderea reţelei de conducte de gaze naturale, care vor fi publicate abia la finele lunii septembrie. Tot în luna septembrie ar urma să aibă loc şi o reuniune a consiliului de administraţie de la OMV, la care va fi decisă vânzarea Gas Connect Austria.

Gas Connect Austria operează o reţea de gazoducte cu o lungime de 900 de kilometri în Austria. Compania este responsabilă pentru furnizarea de capacităţi de transport de gaze naturale şi, în plus, deţine o participaţie de 15,5% la Trans Austria Gas Pipeline (TAG). În România, OMV deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea deţine 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.