Pe fondul furiei care a cuprins Cipru dupa decizia UE de a impune Nicosiei sa impoziteze depozitele bancare, zona euro a fost cuprinsa de un fel de balbaiala verbala. Cine a venit insa cu aceasta idee? Potrivit Financial Times, care citeaza un inalt responsabil european, initial s-a spus ca trebuie taxate cu 15,6% numai depozitele de peste 100.000 de euro, detinute, in mare parte, de rusi.

„FMI si Germania au dorit ca aceasta impozitare sa ajunga pana la 40%”, a dezvaluit o sursa diplomatica europeana sub acoperirea anonimatului. „Au existat avertismente, dar nu au vrut sa asculte. Problema este ca acum ei nu-si asuma nimic”. La inceputul acestei saptamani, la doua zile dupa obtinerea, cu greu, a acordului privind planul de salvare a Ciprului, Germania, Franta si Banca Centrala Europeana (BCE) au declarat ca nu sunt autorii propunerii de taxare a tuturor detinatorilor ciprioti de depozite bancare.

Mai mult, ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, a afirmat, la Berlin, ca s-a pronuntat in favoarea unei protectii a micilor deponenti. Guvernul german, la fel ca FMI, a propus o solutie care „respecta garantia depozitului”, a spus Schauble. Ceva similar a declarat inclusiv Pierre Moscovici: „De la bun inceput am pledat pentru scutirea depozitelor de sub 100.000 de euro”, a afirmat ministrul francez de finante.

Ce s-a intamplat, totusi? In opinia ministrului Schauble eroare apartine guvernului cipriot, Comisiei Europene si BCE. „Ei sunt cei care au ales aceasta solutie, iar acum trebuie sa dea explicatii in fata poporului cipriot”, a lansat el.

Oricum, cu putin timp inainte de parlamentul de la Nicosia sa inceapa, in aceasta seara, dezbaterile pe marginea proiectului de lege privind taxarea depozitelor bancare, textul a fost modificat. El prevede ca noul impozitiv se va aplica numai depozitelor care depasesc 20.000 de euro. O revizuire care s-ar putea dovedi insuficienta pentru ca parlamentarii sa o accepte.

In plus, pentru depozitele cuprinse intre 20.000 si 100.000 de euro, proiectul guvernamental prevede o taxa de 6,75% si de 9,9% pentru cele care trec de aceasta valoare. Or, in planul initial, redactat in noaptea de vineri spre sambata de Eurogroupe, taxa se aplica tuturor titularilor unui cont in bancile din Cipru: 6,7% pentru depozitele de pana la 100.000 de euro si 9,9% pentru cele mai mari. Dintr-un foc, cele 5,8 miliarde de euro care ar urma sa le aduca acest impozit nu vor fi realizate. Prin urmare, planul de salvare nu poate fi aplicat.