Singurele banci deschise au fost cele de tip cooperatist, care si-au tras insa brusc obloanele, cand oamenii au dat buzna la ghisee. Disperat, un client din Limassol si-a parcat chiar buldozerul in fata institutiei de credit,  Kyperounta Co-operative Bank, amenintand ca va darama cladirea.

Panica a explodat in momentul in care s-a anuntat ca ajutorul acordat de UE si FMI, in valoare de maxim 10 miliarde de euro, va fi conditionat de un impozit exceptional aplicat depozitelor bancare –  6,75% pentru economiile de pana la 100.000 de euro si de 9,9% pentru sume care depasesc aceasta valoare. Totodata, impozitarea dobanzilor se va face cu retinere la sursa.

„Oamenii pot sa-si retraga banii, dar nu si suma datorata de acum inainte statului, pentru ca setarea a fost deja facuta”, a spus o sursa bancara citata de agentiile straine.

Se estimeaza ca aceasta taxare va aduce statului cipriot aproximativ 5,8 miliarde de euro. Presedintele tarii, Nicos Anastasiades, a incercat sa explice populatiei ca aceasta masura, desi "una dureroasa", va ajuta Ciprul sa evite un faliment dezordonat. El este asteptat sa tina un discurs duminica.

Acordul mai prevede si cresterea impozitului pentru companii, de la 10%, la 12,5%

Cipru este a cincea tara din UE, dupa Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania, care primeste ajutor financiar pentru a depasi efectele crizei din regiune. Dificultatile ei au inceput dupa colapsul economiei grecesti, in conditiile in care bancile cipriote aveau o expunere importanta in cadrul ei.