Anuntul postat pe site-ul guvernului cipriot nu precizeaza ce anume va discuta Sarris cu reprezentantii executivului de la Moscova, care a avertizat marti dimineata ca va retrage toti banii pe care partea rusa ii detine in bancile cipriote (aproximativ 19 miliarde de euro), imediat ce astfel de tranzactii vor putea fi efectuate.

Intre timp, presedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, continua consultarile cu liderii tarilor europene in legatura cu situatia creata in tara dupa decizia UE de a impune impozitarea depozitelor din bancile cipriote in schimbul unui ajutor financiar de 10 miliarde de euro si dupa ce guvernul de la Nicosia a avertizat ca parlamentul nu va aproba o astfel de masura.

In incercarea de a obtine, totusi, votul favorabil al deputatilor, executivul de la Nicosia a propus ca depozitele bancare mai mici de 20.000 de euro sa fie exceptate de la taxa prevazuta in planul de salvare a Ciprului, o concesie care risca sa fie insuficienta insa. „Se pare, totusi, ca nici asta nu va ajuta la nimic”, a recunoscut Christos Stylianides, purtator de cuvant al cabinetului.

In acest context, guvernatorul bancii centrale a Ciprului, Panicos Demetriades, a atras atentia ca 10% din depozitele bancare ar putea fi retrase la redeschiderea bancilor. Agentiile bancare raman inchise pana joi inclusiv, pentru a evita o panica bancara.

Pe de alta parte, principalele banci ale Greciei s-au declarat dispuse sa dea o mana de ajutor cipritorilor, cumparand filialele grecesti ale primelor trei institutii bancare cipriote. „Daca va fi necesar, suntem gata sa ccumparam filialele cipriote”, a afirmat ministrul elen de finante, Yannis Stournaras, fara alte detalii.