Intr-o prima faza, emisarii guvernului de la Nicosia s-au intalnit cu reprezentantii ministerului rus de finante, dialogul fiind continua la sediul guvernului rus, cu vicepremierul Igor Shuvalov. Vizita survine dupa ce, marti seara, parlamentul cipriot a respins proiectul de lege privind impozitarea depozitelor bancare din Cipru, conditie impusa de creditorii internationali ai tarii, UE, FMI si BCE, in schimbul obtinerii unei sustineri financiare de 10 miliarde de euro.

Potrivit presei occidentale, Sarris nu ar fi venit la Moscova cu mana goala, Nicosia fiind gata sa propuna Rusiei importante tranzactii pentru salvarea bancilor cipriote. Printre altele, Sarris ar fi prezentat  un plan de salavare a sectorului bancar care presupune o importanta participare a capitalului rus in programul de stabilizare. Este vorba, printre atlele, de un consistent pachet de actiuni ale compania netionale de gaze naturale, numeroase facilitati in domeniul energetic al insulei si introducerea investitorilor rusi in consiliile de conducere ale anumitor banci. Exista si alte supozitii, conform carora, in schimbul unui imprumut, Rusia ar putea dobandi dreptul de utilizare a unuia dintre porturile militare ale Ciprului.

Presa rusa noteaza, la randul ei, ca Rusia ar dori sa obtina identitatea rusilor care detin mari depozite bancare in Cipru, conditie pe care a ridicat-o, de altfel si in vara anului trecut, cand Nicosia a solicitat Moscovei un credit de 5 miliarde de euro, primind insa numai 2.5 miliarde pe o durata de 4-5 ani. Privind lucrurile din alta perspectiva, publicatia britanica Financial Times (FT) scrie despre pierderile pe care marele capital rus le inregistreaza din cauza situatiei din Cipru. Blocarea sistemului financiar din Cipru a condus la suspendarea a numeroase tranzacţii ale companiilor şi investitorilor din Rusia, în valoare de câteva miliarde de dolari, bancherii şi avocaţii implicaţi încercând să salveze deal-urile prin alte jurisdicţii, noteaza FT.

Moody's estimează că firme şi investitori din Rusia deţin depozite de 31 miliarde de dolari (24 miliarde euro) în sistemul bancar cipriot, însă insula mediteraneană este totodată cel mai important hub offshore pentru economia rusă. Astfel, prin sistemul financiar din Cipru au trecut tranzacţii ruseşti de 120 miliarde de dolari (aproximativ 90 miliarde euro), potrivit datelor băncii centrale de la Moscova, datorită regimului fiscal mai favorabil, cu taxe mai mici pe câştigurile de capital şi dividende.

Firma de avocatură Squire Sanders a fost nevoită să suspende cinci tranzacţii în care sunt implicaţi investitori din Rusia şi care trec prin Cipru, în valoare totală de miliarde de dolari, pe care încearcă acum să le restructureze prin alte jurisdicţii, precum Luxemburgul, potrivit unui avocat specializat în fuziuni şi achiziţii. "Dacă nu vom putea restructura aceste tranzacţii, vor fi înregistrate pierderi", a afirmat el.

Despre băncile ruseşti se crede că au expuneri ridicate pe Cipru. Experţii estimează că cea mai vulnerabilă este banca de stat VTB, a doua din Rusia după active şi singura care deţine o bancă subsidiară înregistrată în Cipru, Russian Commercial Bank. Această bancă avea la sfârşitul anului 2011 active de 13 miliarde de dolari (10 miliarde euro), potrivit Moody's, reprezentând 5% din activele VTB. Într-o serie de comentarii pentru presă, VTB a căutat să minimalizeze riscurile pentru operaţiunile sale, estimând că pierderile generate de taxa asupra depozitelor bancare din Cipru vor fi limitate la "câteva zeci de milioane de euro".