Se pare ca presedintele cipriot, Nikos Anastasiades, a luat in serios cuvintele lui Pierre Moscovici, pariind pe cazinouri pentru a salva micul sau stat aflat in pragul falimentului. La sfarsitul lunii trecute, ministrul francez al economiei a catalogat Cipru drept o „economie cazino”, aluzie la hipertrofia sectorului bancar al tarii, reputat pentru castigurile sale facile.

In pline negocieri cu troica (FMI, BCE si Comisia Europeana) privind conditiile deblocarii ajutorului de 10 miliarde de euro, liderul cipriot a evocat ideea ridicarii interdictiei privind functionarea cazinourilor pentru a atrage mai multi turisti pe insula Afroditei.

In Cipru, Jocurile pe bani si cazinourile sunt interzise prin lege de la castigarea independentei, in 1990. O decizie luata in special la presiunea Bisericii ortodoxe. Aceste activitati prospera numai in partea de nord a Insulei, ocupata incepand din 1974 de armata turca. „Multi turisti si ciprioti greci vor sa joace in nord”, spune Christos Ioannides, avocat la cabinetul LLPO din Nicosia.

„De cinci ani, cazinourile online, la fel de ilegale, ar genera, potrivit diferitelor estimari, o cifra de afaceri de mai multe miliarde de euro”, a adugat Ioannides. Legalizarea cazinourilor a figurat in programul de campanie al lui Nikos Anastasiades, ales presedinte in luna februarie. Mai ales ca micul stat este un fel de exceptie in Uniunea Europeana, unde jocurile de noroc sunt autorizate.

In opinia lui Ioannides, legalizarea jocurilor ar putea „aduce venituri substantiale”, contribuind, de asemenea, la sporirea numarului de turisti straini, in numar de 2,46 de milioane anul trecut (dintre care 959.000 de britanici si 474.000 de rusi, conform datelor oficiale).