Astfel, investitorii au creat o listă 'neoficială' de preţuri de vânzare pentru aceste proprietăţi, cumpărând, în special, apartamente nerenovate, de mari dimensiuni, situate ultracentral, pe care le împart în locuinţe mai mici. Acestea sunt renovate la standarde înalte şi închiriate în regim hotelier, beneficiind de un grad de întoarcere a investiţiei situat anual între 6 şi 10 procente.

'Personal, consider o reală oportunitate investiţia în astfel de clădiri, în special datorită poziţiei lor ultracentrale. Pentru un preţ de 500-600 euro pe metru pătrat, a avea o locuinţa în inima Bucureştiului reprezintă o afacere, pe care mulţi o percep foarte riscantă, dar pe care unii investitori o găsesc foarte atractivă şi o exploatează. O astfel de proprietate poate fi amortizată în 8-10 ani, iar după consolidare, poate să îi crească valoarea chiar şi de trei ori', a declarat Daciana Petrov, owner Bucharest Imobiliare.

Potrivit acesteia, închirierile de imobile 'cu bulină' în scop comercial au scăzut dramatic după adoptarea legii nr. 282/2015, care interzice desfăşurarea de activităţi ce implică aglomerări de persoane în clădirile cu risc seismic. Actul normativ a avut un impact semnificativ pe această piaţă, mai ales în Centrul Vechi din Bucureşti, cauzând pierderi uriaşe proprietarilor de afaceri din zonă, după ce aceştia au investit zeci de mii de euro în amenajarea spaţiilor, care au fost evacuate ulterior.

'Interesul pentru acest tip de imobile este, se pare, din ce în ce mai mare şi în rândul utilizatorilor din mediul online, judecând după numărul căutărilor din Google. Dacă în iulie 2016 sintagma clădiri cu risc seismic a fost căutată de aproximativ 46.000 de ori, anul acesta, în iulie, numărul s-a dublat, ajungând la 92.680, conform datelor Google Keyword Planner', a declarat Maarten Deboo, CEO Wizmo.ro.

Aşa cum arată datele Ministerului Transporturilor şi Construcţiilor, din aproximativ 3.000 de clădiri de locuit expertizate tehnic în Bucureşti şi în 26 de judeţe, 600 au fost încadrate în clasa I de risc seismic, 383 dintre acestea aflându-se în Capitală. Un număr de 125 de clădiri sunt multietajate, construite înainte de anul 1940 şi identificate ca prezentând pericol public, mentioneaza agerpres..