Potrivit The Guardian, raportul, primul de o asemenea amploare incepand din 2007, face o evaluare a consecintelor activitatilor economice ale omului pentru planeta noastra.

Concluziile nu sunt deloc incurajatoare: pana la sfarsitul acestui secol, temperatura globala va creste cu mai mult de 2 grade Celsius, iar, potrivit diferitelor prognoze, acest progres ar putea ajunge la 4 grade, ceea ce inseamna o adevarata catastrofa pentru agricultura, antrenand amplificarea migratiei popoarelor, o accelerare a procesului de topire a ghetarilor, conducand, de asemenea, la un deficit de apa potabila.

Acest scenariu apocaliptic poate fi evitat numai prin renuntarea totala la carburanti fosili pana in 2100, ceea ce, in momentul de fata, pare un lucru imposibil.

Oamenii de stiinta cred ca omenirea mai are o sansa de a preveni dezastrul in special prin introducerea noilor metode de producere a energiei si prin diminuarea dioxidului de carbon din atmosfera. Dar si una si cealalta sunt masuri deosebit de costisitoare, subliniaza The Guardian.