Conform traditiei, reprezentantii mass-media nu au acces la aceste intruniri, iar participantii, al caror numar nu depaseste, de regula 130 de persoane, nu au, la randul lor, voie sa dezvaluie continutul discutiilor purtate de-a lungul celor trei zile de conferite, sedinte si dezbateri. In marea lor majoritate, articolele de presa se brodeaza pe marginea listei de invitati si a conjuncturii internationale. Anul acesta, contextul mondial este unul tensionat, incepand cu rezultatul alegerilor europene si terminand cu criza din Ucraina, doua momente semnificative ale momentului.

Astfel, cotidianul britanic The Guardian a ajuns la concluzia ca la Copenhaga s-au adunat oameni dornici sa afla cand si unde vor cadea bombe, dar mai ales cate vor fi. "Vineri spre pranz, doua masini au iesit cu viteza din curtea hotelului Marriott din Copenhaga. In prima se afla un ofiter al armatei americane: comandantul trupelor NATO din Europa, generalul Philip Breedlove si colaboratorii sai", scrie Charlie Skelton in paginile ziarului. 

Cateva minute mai tarziu, continua jurnalistul britanic, si-a facut aparitia alt automobil: a secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. Nici el nu era singur, ci cu oamenii sai. "Probabil erau garzile de corp, menite sa-l apere pe Rasumssen de sefii companiilor Airbus (Thomas Enders) si Saab (Hakan Buskhe), gata sa se napusneasca asupra lui, incercand sa-l convinga sa inceapa alt razboi", estimeaza, mai in gluma, mai in serios, Skelton. Pentru ca, explica ziaristul, "daca Airbus si Saab se unesc, nu vor putea fi opriti, mai ales daca din spate le va impinge Kissinger".

Politicianul danez Diederik Samsom, unul dintre invitati, a confirmat ca vineri principalul subiect de discutie a fost situatia din Ucraina. Nu e de mirare, in acest caz, graba cu care au plecat Rasmussen si Breedlove. "Si-au incheiat misiunea. Sau poate au inceput-o doar. Nu trebuie sa ne imbatam cu apa rece. Bilderberg face parte din munca lor. Nu este o distractie... Este o parte a activitatii NATO. O parte din munca fortelor armate americane. O parte din munca guvernelor", scrie The Guardian.

In ultima instanta, nu e nimic rau. Partea proasta este ca "sefii fortelor armate discuta intre patru ochi cu producatori de armament, povestindu-le despre sperantele lor legate de Ucraina. Iar vorbele lor sunt, ulterior, ascultate de miliardari si de sefii gigantelor fonduri private de investitii. Acesti oameni alearga dupa informatii despre cum si unde vor cadea bombe si cate vor fi", crede Skelton.

Printre ei, isi duce mai departe ideea jurnalistul britanic, figureaza David Petraeus, fost sef al CIA si actual patron al institutului de cercetari stiintifice KKR Global Institute, care ofera consultanta unui fond privat de investitii care gestioneaza capitaluri de miliarde de dolari. "KKR Global Institute se mandreste ca stie cum trebuie reactionat la tendintele geopolitice si macroeconomice" si ca poate "reduce riscurile pantru banii investiti" de unii si de altii. Iar la Bilderberg, Rasmussen a vorbit, dupa toate probabilitatile, despre "noile tendinte geopolitice si macroeconomice".