În opinia sa, 'Germania nu ar trebui să renunţe la tehnologia de fracţionare hidraulică în extragerea gazelor de şist, întrucât va pierde aptitudini importante'.

Vorbind de planurile UE privind diversificarea rutelor de hidrocarburi, în special de perspectivele de promovare a proiectelor de gazoducte Nabucco-West şi Trans-Adriatic Pipeline (eleno-italian) de transportare a gazelor azere în UE, Oettinger a afirmat că, pe termen lung, UE are nevoie de ambele.

Succesul proiectului, potrivit acestuia, 'depinde desigur de cât de mult gaz azer, din nordul Irakului şi Turkmenistan va primi UE, continuându-şi jocul energetic', scrie Agerpres.

'Îmi pot clar imagina că în 2018 prin aceste conducte şi altele vor curge primele gaze', a adăugat el.

În ianuarie a acestui an, la Forumul economic de la Davos, în prezenţa preşedintelui Viktor Ianukovici şi a prim-ministrului olandez Mark Rutte a fost semnat un acord între Schell şi compania Nadra Yuzovsky pentru exploatarea gazelor de şist în Ucraina.

La 10 mai 2012, o comisie interdepartamentală de la Kiev de desfăşurare a licitaţiilor a stabilit câştigătorii pentru exploatarea câmpurilor de gaze de şist Yuzovsky (regiunea Doneţk şi Harkov) şi Olesko(regiunea Lviv).