Protecționismul a devenit o amenințare gravă la adresa creșterii economice globale mai mult decât oricând, se arata in documentul CE. Protecționismului comercial este unul dintre cele mai importante puncte de pe ordinea de zi a summit-ul G20, care va avea loc la Sankt Petersburg intre 5 si 6 septembrie.

Expertii CE subliniaza, de asemenea, că din 2008 incoace au crescut măsurile protecționiste luate pentru a proteja piețele principalilor parteneri comerciali ai UE .

Anul trecut, 150 de măsuri protectioniste au fost adoptate de 30 dintre partenerii UE. Si desi Comisia Europeană le-a reclamat activ, doar 18 au fost eliminate. În total, din 2008, diverse state au adoptat cel putin 700 de masuri protectioniste.

Printre cele mai recente cazuri poate fi enumerat conflictul (acum rezolvat) din jurul prețurilor dumping la panourile solare din China furnizate in UE.

" Eforturile globale de combatere a protecționismului comercial ar trebui să fie mai active pentru a ajuta redresarea economică fragilă care are loc in lume ", sustin experții CE.

Comisia numeste cateva tari pe care le considera "campioni" ai protectionismului - Argentina, Rusia, Indonezia, Brazilia, China și Ucraina. Experții europeni spera că problema Ucrainei va fi rezolvata în curând pentru ca, în noiembrie, atat Ucraina cat si vecina sa, Republica Moldova, intenționează să semneze Acordul de Asociere la UE și zona de liber schimb. Ca rezultat, cele doua vor trebui sa elimine toate barierele de protecție.

Experții europeni cred ca nu dar companiile europene vor avea de profitat ci si cele din tarile care adera la zona de schimb liber, pentru ca acestea vor avea acces nerestricționat pe piețele europene.

"În ceea ce privește lipsa de competitivitate a produselor ucrainene" , expertii CE estimează ca schimburile comericale libere cu Uniunea Europeană nu vor afecta productia acestei republici, ci vor reprezenta " un stimulent pentru îmbunătățirea competitivității și calității producției locale".