În acest an, creșterea PIB-ului va rămâne robustă și peste potențial, la 2,8%, în principal datorită consumului privat și a investițiilor. Accelerarea cererii pe plan intern, sprijinită de reducerea taxării indirecte, precum și de mediul extern ar urma să majoreze avansul economiei la 3,3% în 2016.

Executivul comunitar estimează că încrederea consumatorilor, aflată la un nivel ridicat, așteptata creștere a salariilor, reducerea TVA la alimente, perspectiva mai favorabilă a pieței muncii și inflația scăzută vor majora veniturile de care beneficiază gospodăriile. Investițiile private vor continua probabil să crească în 2015 și 2016, datorită costurilor de împrumut mai scăzute, a perspectivelor robuste de creștere și a încrederii ridicate în economie. Și investițiile publice sunt așteptate să crească în 2015 datorită sporirii absorbției fondurilor UE, înainte de un declin în 2016.

Exporturile ar urma să continue să crească în 2015 și 2016, dar într-un ritm mai lent, în timp ce majorarea cererii interne stimulează creșterea importurilor. Deficitul de cont curent va crește în 2015 și 2016, din cauza importurilor mai ridicate. Și inflația ar urma să scadă la nivelul record de 0,2% în acest an, dar ar urma să crească anul viitor.

Comisia Europeană se așteaptă ca rata șomajului să scadă la 6,6% în 2015 și 6,4% în 2016, iar datoria guvernamentală ar urma să crească la 10,1% din PIB anul acesta și la 42,4% din PIB. Deficitul bugetar va ajunge la 1,6 din PIB anul acesta și la 3,5% din PIB anul viitor, în urma adoptării noului Cod Fiscal, avertizează Comisia Europeană, scrie agerpres.ro.