Oficialul a precizat că tratativele vor debuta după ce toate celelalte state UE se vor întâlni pentru a confirma mandatul de negociere al Comisiei. La rândul său, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat, într-o postare pe Twitter, că va prezenta celorlalte 27 de state din UE "direcţiile de negociere" privind Brexit-ul în termen de 48 de ore de la momentul în care Londra va declanşa în mod oficial procedura ieşirii din blocul comunitar.

Demersul va fi lansat la 29 martie, cand Prim-ministrul britanic Theresa May va adresa o scrisoare Uniunii Europene prin intermediul căreia va fi activat articolul 50, pornind, practic, cronometrul celor doi ani de negocieri între Marea Britanie şi UE, discutii care ar putea începe în următoarele săptămâni.

Intre timp insa, Tusk îi va convoca, foarte probabil la începutul lunii mai, pe liderii celor 27 de state pentru a adopta principiile finale ale negocierilor dintre UE şi Marea Britanie.

După ce Comisia Europeană va primi mandatul de a negocia în numele Uniunii Europene, negociatorul-şef în acest dosar, Michel Barnier, va trebui să stabilească un calendar al discuţiilor cu ministrul britanic pentru Brexit, David Davis.