Potrivit publicatiei, primul document detaliaza mecanismul schimburilor de informatii privind acordurilor aflate in pregatire sau deja incheiate in domeniul energiei. Al doilea cuprinde amendamente la Directiva din 2010 vizand securitatea livrarilor de gaze naturale.

Daca documentele vor fi adoptate, toate acordurile bilaterale din aceasta sfera de activitate vor trebui aprobate de Comisia europeana. De asemenea, UE va trebui informata in legatura cu demararea negocierilor si modul de derulare a acestorul, executivul UE putand chiar trimite un observator, cu dreptul de a formula recomandari.

Contractul final trebuie sa primeasca girul Bruxelles-ului  inainte de semnare si ratificare. Acest lucru va permite evitarea unor incidente de genul celor cu care s-au confruntat structurile europene de reglementare la incheierea acordurilor cu Rusia privind gazoductul South Stream, unele venind in contradictie cu legislatia europeana in domeniu.

Comisarii europeni intentioneaza, totodata, sa controleze inclusiv contractele comerciale. In acest sens, ei propun ca partenerii tuturor furnizorilor de gaze aflati dincolo de granitele Uniunii, sa fie obligati sa prezinte date despre acordurile lor pe termen lung, adica de peste un an. Informatiile vor viza perioada de valabilitate a contractelor, volumul minim si maxim, zilnic, lunar si anual, de gaze livrate, punctele de predare si conditiile de incetare a livrarilor.