Compania americana Odyssey Marine Exploration (OMEX), organizatoarea expedietiei, a stabilit un record dupa numarul comorilor gasite, recuperand in 2013 peste 60 de tone de argint. In plus, operatiunea de la bordul navei Gairsoppa s-a desfasurat la o adancime record: aproape 5.000 de metri. S-a folosit tehnica robotizata pentru extragerea lingourilor.

Membri expeditiei au scos de pe nava scufundata peste 1.500 de lingouri de argint, adica 99% din incarcutura totala, potrivit estimarilor. De regula, in astfel de operatiuni daca se recupereaza 85% se considera un mare succes. Nava britanica de transport a fost scufundata in februarie 1941. Din echipajul de 85 de oameni, majoritatea indieni, a supravietuit un singur marinar.

Intreaga incarcatura a fost asigurata de proprietari, astfel ca disparitia ei nu a constituit o pierdere financiara, dreptul de proprietate asupra marfurilor scufundate revenind guvernului britanic. OMEX a incheiat un acord cu autoritatile de la Londra, in baza caruia si-a asumat responsabilitatea pentru gasirea lingourilor si insusirea a 80% din comoara recuperata. Restul de 20% va reveni ministerului britanic al transporturilor.

OMEX intentioneaza o noua expeditie: este avuta in vedere vasul britanic de pasageri SS Mantola, scufundat de un submarin german in 1917 in largul Irlandei. Potrivit The Sunday Times, la bordul navei, descoperita de OMEX in timp ce cauta Gairsoppa, se aflau, de asemenea, 17 tone de argint.