"Huawei este o companie care pentru noi prezintă foarte mare importanță. I-am încurajat să investească în continuare în pregătirea profesională a tinerilor din România în domeniul IT. Este extrem de important pentru noi ca numărul celor care capătă cunoștințe deosebite în acest domeniu să crească, pentru că astfel România va deveni o piață extrem de atractivă pentru investiții. Ne-au anunțat că vor acorda 15 burse pentru studenți foarte buni care să vină să se pregătească în China", a afirmat Liviu Dragnea.

Acesta a adăugat că discuțiile cu reprezentanții companiei chineze au vizat și identificarea unui oraș din România în care Huawei să dezvolte un proiect pilot privind siguranța cetățeanului.

"Le-am propus să identifice un oraș în care să dezvolte un proiect pilot pentru un sistem de supraveghere pentru siguranța cetățeanului. De asemenea, vrem să colaborăm în domeniul Smart government și Smart City. Eu sper ca ei să accepte propunerea să facă această investiție pilot pentru ca toate autoritățile locale din România să înțeleagă care este importanța acestui stil de guvernanță locală (...), care te poate ajuta, pe de o parte, să intervii rapid atunci când apar situații care pot pune în pericol siguranța cetățeanului, de asemenea, poți interveni în domeniul medical sau în alte domenii. (...) Este un proiect care se poate dezvolta pe e-government, să ușurăm inclusiv plata taxelor de către fiecare cetățean către primărie sau către bugetul de stat", a explicat vicepremierul.

La rândul său CEO-ul William Xu a precizat că Huawei este foarte dispusă să își crească investițiile sale în România: "Huawei și-a planificat ca până în anul 2018 să crească numărul angajaților pe plan local la circa 1.000, dintre care peste 70 la sută vor fi angajați români, și va oferi în felul acesta tot mai multe locuri de muncă în mod direct și indirect".

Tot vineri, Liviu Dragnea a avut o întâlnire și cu oficialii companiei ZTE Corporation, iar principala temă de discuție a fost invitarea companiei pentru a face parte dintr-un viitor parc tehnologic pe care are intenția să îl creeze Guvernul român.

"Am invitat compania ZTE să facă parte din primul viitor parc tehnologic care va fi realizat în România cu companii chinezești. I-am încurajat să dezvolte parteneriatul cu autoritățile locale și universitățile din România pentru că deja sunt implicați într-un proiect important în învățământ în aproape 2.500 de școli. Le-am spus că un obiectiv principal pentru Guvernul României îl reprezintă realizarea Ghișeului Unic și s-au arătat foarte interesați de acest lucru", a precizat Dragnea.

Vicepremierul Liviu Dragnea efectuează o vizită de lucru în China în perioada 20-26 martie și va avea întâlniri la nivel înalt cu oficiali chinezi pentru a analiza stadiul implementării acordurilor semnate în noiembrie anul trecut, în cadrul vizitei la București a premierului chinez, Li Keqiang.