Preluarea Allergan, care produce Botox, de către Pfizer va declanşa cu siguranţă critici din partea mediului politic deoarece Pfizer vrea să-şi mute sediul fiscal în Irlanda, unde este înregistrat şi Allergan, pentru a beneficia de o taxă pe companii mai mică. În Irlanda taxa pe companii este de 12,5% faţă de 35% în SUA.

Potrivit surselor, tranzacţia care ar putea fi anunţată luni prevede că Pfizer va plăti 11,3 acţiuni proprii pentru fiecare acţiune Allergan. Va exista de asemenea şi o componentă de numerar, echivalentă cu mai puţin de 10% din valoarea tranzacţiei. Actualul director general al Pfizer, Ian Read, va fi CEO al companiei rezultate în urma fuziunii.

Preluarea Allergan de către Pfizer va da naştere unui colos farmaceutic cu o valoare de piaţă de 330 miliarde de dolari şi vânzări anuale de peste 60 de miliarde de dolari, devansând cu mult actualul număr doi de pe piaţa farmaceutică americană, Merck & Co, care realizează vânzări anuale de aproximativ 40 de miliarde de dolari. Aceasta va fi de asemenea cea mai mare fuziune anunţată în acest an, devastând preluarea Plc de către Anheuser-Busch InBev pentru 107 miliarde de dolari, scrie agerpres.