E adevarat, unele dintre firmele prezente pe lista din 2008 au disparut, altele sunt acum parte a unor grupuri. "Eu ramas 190 de companii, unitati mari, locomotivele economiei", cu pondere consistenta in Produsul Intern al tarii, scrie Gazeta.

Printre ele figureaza Gazprom, AFK Sistema, controlata de omul de afaceri Vladimir Evtusenkov, aflat de cateva luni in arest la domiciliu, Surgutneftegaz, Rosteh si X5 Retail Group.

Din lista au fost exclude grupurile de media, inclusiv agentiile de presa Interfax si TASS, precum si publicatia RBK. "Daca vor apare probleme, ele vor fi sustinute prin alte mijloace", mentioneaza Gazeta, citand un inalt functionar rus, care insa nu a dorit sa intre in detalii.

Analistii consultati de publicatia citata au amintit ca in 2008, statul dispunea de rezerve financiare in valoare totala de 600 miliarde de dolari, cifra care pana la mijlocul anului urmator s-a redus cu 220 de miliarde. In prezent, Fondul national de bunastare numara 78 miliarde de dolari, cel de rezerva - mai putin de 88 de miliarde.