Surprinzatoare aceasta actiune a celor sase companii, dar nu intamplatoare. Problema este ca in ultimii ani, gigantii europeni ai energiei s-au confruntat cu  scadere a consumului de gaze pe Batranul Continent: pe fondul revolutiei de sist din Statele Unite, piata europeana a fost inundata, practic, de carbunele american, foarte ieftin.

Potrivit datelor BP, in 2013, consumul de gaze naturale a coborat in Europa pana la nivelul din anul de criza 2009, crescand, in schimb, consumul de carbune. Fenomen intalnit nu numai in Europa, dar si regiunea Asia-Pacific.

Prin solicitarea lor, cele sase companii enumerate mai sus spera sa descurajeze consumul de carbune, considerat unul dintre cel mai poluant dintre combustibilii fosili, astfel incat gazele naturale sa redevina competitive.

In ultima instanta, gazul emite de doua ori mia putin CO2 decat carbunele, iar centralele pe gaze pot fi usor adaptate la utilizarea unui mix de resurse energetice, inclusiv regenerabile fata de centralele pe carbune.