Companiile petroliere au multe motive pentru a intra în industria energiei eoliene. Timp de mai multe decenii, aceste companii au construit platformele de foraj offshore, iar în prezent aceste afaceri încep să se reducă în unele zone unde zăcămintele de petrol s-au epuizat. În plus, randamentele oferite de parcurile de turbine eoliene sunt predictibile şi susţinute de preţurile reglementate la electricitate. De asemenea, şefii companiilor din domeniul combustibililor fosili vor să cucerească şi ei o parte din afacerile cu energie verde, având în vedere că prognozele arată cum regenerabilele vor începe să diminueze piaţa combustibililor fosili.

"Cu siguranţă este un domeniu de interes pentru noi, având în vedere sinergiile evidente cu afacerile tradiţionale de petrol şi gaze. Nu putem rămâne blocaţi în industria de petrol şi gaze pe care o ştim şi să aşteptăm să vină altcineva să facă acest salt", a declarat Luca Cosentino, vicepreşedinte la grupul petrolier italian Eni, care colaborează cu General Electric Co. în domeniul regenerabilelor.

În ultimii ani, producţia de petrol a scăzut în Marea Nordului, dar activitatea economică a fost susţinută de turbinele eoliene offshore. Potrivit datelor Bloomberg New Energy Finance, în perioada 2000 - 2017, aproximativ 99 de miliarde de dolari au fost investite în proiecte eoliene în Marea Nordului.

Chiar dacă petrolul furnizează în continuare aproximativ o treime din energia mondială, directorii companiilor petroliere încep să se pregătească pentru o creştere a cererii pentru combustibilii curaţi. Energia solară şi cea eoliană, împreună cu automobilele electrice, ar putea să reducă cererea mondială de petrol cu 13 milioane de barili pe zi, echivalentul producţiei Arabiei Saudite, în 2040.

Grupul petrolier anglo-olandez Shell a înfiinţat o divizie care să identifice cele mai profitabile locaţii pentru tehnologiile curate, a declarat Sinead Lynch, directorul pentru operaţiunile Shell din Marea Britanie. Parcurile eoliene sunt deosebit de interesante pentru Shell, deoarece pot alimenta electrolizii ce produc hidrogen, care, în opinia Shell, ar putea fi un combustibil important pentru automobile în următoarele decenii.

Shell explorează noi oportunităţi în Europa, după ce a câştigat contracte din partea Guvernului olandez pentru a construi parcurile eoliene Borssele III şi IV. Sinead Lynch crede că principalul avantaj al Shell în domeniul regenerabilelor este expertiza sa în marketing. "După ce ai produs energia eoliană, trebuie să şi vinzi electricitatea şi noi avem afaceri puternice în domeniul marketingului ş vânzărilor", a spus Lynch.

Intrarea marilor companii petroliere pe segmentul regenerabilelor face parte dintr-un "trend pe termen lung", susţine Nick Gardiner, responsabil pentru energie eoliană offshore la Green Investment Bank, potrivit căruia giganţi, precum Shell şi Eni, au puterea de a finanţa proiecte mai ieftin decât mulţi dintre competitorii lor.

Reducerea costurilor pentru energie eoliană offshore ajută această tehnologie să înceapă să concureze cu formele tradiţionale de energie, în special energia nucleară. Proiectele care încep să intre acum în funcţiune furnizează electricitate la jumătate din preţul parcurilor eoliene finalizate în 2012, graţie unor turbine mai mari şi unei concurenţe crescute. Costurile ar putea scădea cu alte 26% până în 2035, susţin analiştii de la Bloomberg New Energy Finance, scrie agerpres.