Descoperirea unui imens strat acvifer de apă dulce sub deşertul Sahara ar fi cea mai mare ironie. Bineînţeles, doar dacă nu locuieşti în Africa de Nord. Prin urmare, Algeria şi alte state africane au început să îşi potolească setea cu apă de mare desalinizată. Alte ţări aride din lumea arabă şi Australia au adoptat aceeaşi tehnologie.

Soluţia este eficientă, însă şi mare consumatoare de energie. Desalinizarea se produce prin împingerea apei sărate la o presiune de până la 180 kg pe cmp printr-o membrană foarte fină ce reţine moleculele de sare mai mari şi lasă apa dulce să treacă. Din cauza presiunii şi acţiunii de pompare, consumul de energie ajunge să reprezinte până la 70% din costul desalinizării. La nivel global, acest proces înghite 75 terawaţi de electricitate, adică o cantitate suficientă pentru a alimenta cu energie electrică aproape 7 milioane de gospodării.

Tocmai de aceea GE, care a construit instalaţii de desalinizare în întreaga lume, şi Saudi Aramco din Arabia Saudită au lansat o nouă competiţie de inovaţie deschisă care are ca obiectiv îmbunătăţirea eficienţei energetice a desalinizării apei.

Patru câştigători ai competiţiei de 200.000 USD vor primi fiecare câte 50.000 USD şi vor putea beneficia de eventuale investiţii suplimentare pentru aplicarea comercială a ideilor lor. „Sperăm să convingem oameni de ştiinţă, ingineri, antreprenori şi inovatori din întreaga lume să îşi aducă propria contribuţie,” a declarat Deb Frodl, Director Executiv Global pentru ecomagination în cadrul GE.

Data limită de înscriere este 16 iulie