Romania și-a îmbunătățit poziția în clasamentul competitivității mondiale intocmit de Forumul Economic Mondial. Aceasta a crescut de la pozitia 78 la 76 (din 148 de locuri în clasament).

Tara noastra a fost depasita de Botswana (74) care in precedentul top al competitivitatii se afla in urma Romaniei (pe locul 79) si de vecinele Ungaria (63) si Bulgaria (57).

Liderii topului au ramas neschimbati: Elveția este pentru al cincilea an la rand in fruntea listei, urmata de Singapore și Finlanda. Următoarele sunt Germania și SUA.

Raportul Competitivității Globale este un raport anual al Forumului Economic Mondial. Primul raport a fost publicat în 1979. Din 2004, Global Competitiveness Report clasează țările pe baza unui indice denumit "Global Competitiveness Index".

Indicele măsoară cât de eficient o țară utilizează resursele disponibile, precum și capacitatea statului de a asigura un nivel ridicat de bunastare al cetățenilor săi. În acest caz, pentru a menține, pe o piata libera, nivelul de trai la un nivel inalt este nevoie sa îmbunătățesti în permanență productivitatea și calitatea produselor și serviciilor.