Acestea au avut în vedere inclusiv ajutorul de stat în valoare de 198,8 milioane lei, acordat pentru facilitarea închiderii minelor necompetitive Lonea şi Lupeni pentru anul 2017, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei, preluat de agerpres.

"Diminuarea pierderii înregistrate de Complexul Energetic Hunedoara în acest an se datorează în principal schimbării modalităţii de vânzare a energiei, de pe piaţa reglementată pe piaţa liberă. În plus, la nivelul societăţii au fost luate măsuri de reorganizare şi restructurare, efectele acestora urmând să se simtă şi în anii următori", a declarat ministrul de resort, Toma Petcu, citat în comunicat.

Potrivit acestuia, la preluarea mandatului, trei companii unde Ministerul Energiei este acţionar majoritar aveau pierderi semnificative. După prima jumătate a anului 2017, situaţia acestora s-a îmbunătăţit considerabil. "Spre exemplu, CE Hunedoara a realizat venituri mai mari cu 14,2%, iar pierderile acestei companii s-au diminuat cu 52,4%. În cazul CE Oltenia, veniturile aferente primului semestru au crescut cu 13,3%, iar compania a raportat un rezultat brut de aproape 325 de milioane de lei", a continuat oficialul.

Totodată, Compania Naţională a Uraniului este încă într-o situaţie critică, cu venituri pe primele şase luni mai mici cu 38% şi un rezultat brut negativ de 30,4 milioane de lei.

"Totuşi, Ministerul Energiei a acordat, în acest an, a două tranşă din ajutorul de salvare a CNU, fapt care a contribuit la menţinerea activităţii acestei companii. De asemenea, CNU a încheiat în acest an un contract cu Rezervele Statului pentru livrarea de octoxid de uraniu, ceea că va contribui la creşterea veniturilor companiei şi la menţinerea activităţii', a mai declarat Petcu.