La planificarea operatiunii s-a lucrat inca din primavara acestui an: asasinii angajati in acest scop dinUngaria si Romania au inchiriat un apartament in cartierul vienez Landstrasse.

Un detaliu confirmat de procurorul general al Austriei, Werner Pleischl. "Nu am fost foarte surprins. In primul rand, pentru ca Firtas provine din Est, in al doilea, pentru ca este vorba despre foarte multi bani", a explicat Pleischl.

Potrivit Die Presse, anchetatorii cred ca asasinatul a fost comandat din Ungaria, unde, pana de curand, s-au aflat afacerile cheie ale "imperiului" construit de oligarhul ucrainean. 

In prezent, Firtas nu mai are nici un rol in domeniul gazelor naturale nici in Ungaria, nici in Ucraina, fiind eliminat din joc inca din 2009, pe fondul acutizarii disputei dintre Kiev si Moscova pe tema gazelor.

Pentru rezolvarea crizei, care a lasat Europa fara carburant, premierul de atunci al Ucrainei, Iulia Timosenko s-a deplasat la Moscova reusind sa gaseasca o solutie, care a presupus, printre altele, un pret urias pentru gazele livrate de Gazprom, si sa rezolve o problema personala. Adica sa-l elimine din afacerile comerciale cu gaze pe principalul sau adversar, Firtas, fost patron al companiei RosUkrEnergo, care se ocupa de tranzitul gazelor ruse prin Ucraina.

Ulterior, neplaceri au aparut si la companiile detinute de Firtas in Ungaria. Intr-un final, compania de gaze Emfesz a fost vanduta pentru 1 dolar societatii RosGas AG, inregistrta in Elvetia. Ancheta a stabilit apoi ca tranzactia a fost realizata de oameni care nu aveau imputernicile necesare, iar documentele au fost false.

"In total, din conturile companiei Emfesz au fost sustrase si cheltuite 250 de milioane de dolari. De mai multi ani incercam sa recuperam controlul asupra societatii si colaboram cu autoritatile ungare", a declarat vicepresedintele Firtaschs Group DGF, Robert Shetler-Johns. "Exista suspiciunea ca asasinatul a fost comandat de cineva dintre fostii conducatori ai Emfesz".

Die Presse mentioneaza, in context, ca Firtas are inca numerosi dusmani, care, posibil, se tem ca oligarhul va dori sa recupereze activele detinute candva sau sa dezvaluie toate dedesubturile diferitelor afaceri inainte de a fi extradat in SUA. Daca se va intampla asa, multe nume din lumea politica vor apare la iveala.