'Superioritatea tehnologică militară a Occidentului, care era considerată deja obţinută, este din ce în ce mai contestată', a subliniat John Chipman, directorul IISS, prezentând marţi la Londra acest raport anual privind echilibrul de forţe armate în lume. De când Asia a depăşit la acest capitol Europa în 2012, cheltuielile consacrate apărării au continuat să crească pe continentul asiatic cu 5-6% pe an. În comparaţie, ele au scăzut, la scară mondială, cu 0,4% în 2016.

Aflată la originea a peste o treime dintre cheltuielile de pe tot continentul asiatic, China şi-a revendicat partea leului, cu un buget al apărării de 145 miliarde de dolari în 2016. Acest nivel este în continuare foarte departe de cel al SUA (604,5 miliarde), însă mult înaintea Rusiei (al treilea buget mondial, cu 58,9 miliarde), Arabiei Saudite (56,9 miliarde), Marii Britanii (52,5 miliarde) sau Franţei (47,2 miliarde).

'În unele domenii, în special în cel al aviaţiei militare, China pare să se orienteze aproape spre o paritate cu Occidentul', a subliniat John Chipman. Ţara a investit masiv în nave şi submarine. Semn al acestor progrese, China, care a copiat multă vreme programele fostei Uniuni Sovietice sau ale Rusiei, 'deţine în prezent propriile circuite de cercetare, dezvoltare şi construcţie'. 'Ea începe de asemenea să vândă arme în străinătate', a adăugat Chipman.

Pentru ţările Europei de Est şi de Nord, Rusia rămâne cu toate acestea 'principala sursă de îngrijorare', potrivit IISS, în timp ce Moscova continuă să-şi reînnoiască sistemele de armament. 'Continuarea acestui efort va depinde, cu toate acestea, de capacitatea Rusiei de a finanţa programe de cercetare şi dezvoltare care costă mult', estimează cercul de reflecţie britanic care se aşteaptă la noi tăieri bugetare în anii ce urmează. Bugetul rus al apărării a scăzut deja comparativ cu anul 2015, de la 66,1 la 58,9 miliarde de dolari, din cauza unei scăderi a preţurilor la energie şi a sancţiunilor economice impuse Federaţiei Ruse, relateaza agerpres.