In opinia oamenilor de stiinta, care au folosit mode informatice şi înregistrări privind evolutia temperaturilor, dereglarea climei, generată de activităţile umane, a sporit de zece ori probabilitatea producerii unor veri extrem de calde. De altfel, daca omenirea nu va reusi sa reduca de o maniera substantiala concentratiile de gaze cu efect de sera din atmosfera, vara din 2017 va fi, pana in 2025, una tipică pentru sudul Europei.

Aceste studii au fost realizate în cadrul proiectului ştiinţific internaţional Worldwide Weather Attribution, care îşi propune să stabilească dacă episoadele meteorologice extreme au legatura cu fenomenul încălzirii globale.

"Am găsit probe clare ale influenţe umane asupra recordului de caldura din această vară: este vorba de temperaturi în general şi în mod specific de valul de căldură botezat 'Lucifer'", a subliniat Geert Jan van Oldenborgh, de la KNMI. La inceputul lunii august, "Lucifer" a lovit sud-estul Franţei, Italia şi Croaţia, autorii studiului estimand ca astfel de evenimente au devenit, in prezent, de patru ori mai probabile comparativ cu 1990.

"Numeroase localităţi din sudul Europei au acum o şansă din zece de a se confrunta anual cu un episod de caniculă la fel de puternic precum cel din această vară", a adăugat Geert Jan van Oldenborgh. "La începutul secolului al XX-lea, o asemenea  vară ar fi fost extrem de rară", a spus el.

Robert Vautard, de la Laboratorului ştiinţelor climatice şi ale mediului (LSCE, situat în apropierea Parisului), susţine că "este esenţial ca oraşele să colaboreze cu oamenii de ştiinţă şi experţii în sănătate publică pentru a dezvolta planuri de acţiune, întrucât o căldură atât de mare va fi ceva obişnuit la jumătatea secolului".